Formule 1 krijgt goedkopere en luidere motoren

01 apr. 2017 14:48 Redactie

Formule 1 motoren moeten eenvoudiger, goedkoper en luider worden


De uitkomst van de FIA meeting met diverse motorleveranciers en geïnteresseerde partijen is dat de toekomstige Formule 1 motoren eenvoudiger moeten zijn. De kosten moeten omlaag en het geluid moet sterk verbeterd worden.

Vrijdag kwamen de huidige vier motorleveranciers bij elkaar, aangevuld met onder andere Lamborghini namens de VAG-groep. Momenteel is er veel kritiek op de hybride V6-motoren. De techniek is te complex, de kosten zijn te hoog en de motoren zijn een te dominante factor. Daarnaast klagen de fans steen en been over het zeer matige geluid en gebrek aan beleving.

De exacte invulling van het motorenreglement vanaf 2021 is nog niet bekend gemaakt, maar de kernpunten zijn:
  • Kostenverlaging

  • Eenvoudiger ontwerp

  • Hybride blijft 

  • Coureurs moeten weer voluit kunnen racen

  • Ouderwets motorgeluid


De aanwezigen waren het er over eens dat bovenstaande punten aan de basis moeten staan van het nieuwe ontwerp. De motoren zullen hybride technologie bevatten zoals, maar de invulling daarvan is nog onbekend. Ook in het V8 tijdperk reden de teams al met een KERS systeem, waarbij remenergie werd opgeslagen en tijdens een ronde beschikbaar was als een powerboost. De rol van de hybride systemen in de huidige V6-motoren is echter te groot. De fabrikanten willen wel technologie toepassen die ook toepasbaar is bij straatauto's.

Kostenverlaging en eenvoudigere technologie is zeker voor nieuwe toetreders een harde eis. Partijen als VAG en Ford lieten eerder al weten dat het reglement te complex is en de ontwikkeling van motoren veel te duur is.

FIA-voorzitter Jean Todt liet in een verklaring weten dat hij blij is met de eerste meeting en de voorlopige uitkomsten.

"Het is goed om te zien dat zoveel verschillende partijen het over een belangrijk technisch gebied eens werden over de toekomstige richting van de Formule 1. We moeten nog veel details uitwerken over de exacte krachtbronnen vanaf 2021, maar de goede basis ligt er nu."

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen