Formule 1-legende John Surtees (83) overleden

10 mrt. 2017 19:36 Redactie

Wereldkampioen bij de auto's én de motors overleden


Op 83-jarige leeftijd is oud Formule 1-coureur John Surtees overleden, zo meldt zijn familie in een verklaring. Surtees was de enige ter wereld die het voor elkaar kreeg om zowel bij de auto's én de motorfietsen wereldkampioen te worden.

Tot op heden is Surtees nog de enige die dit ooit gelukt is. Surtees werd in 1964 wereldkampioen Formule 1 in de Ferrari 158 en tussen 1952 en 1960 werd hij meerdere malen kampioen in de 500cc-klasse. Vanaf februari lag Surtees in een ziekenhuis in Londen omdat hij ademhalingsproblemen had. Vandaag is hij in ditzelfde ziekenhuis overleden. Via een foundation, opgericht na het overlijden van zijn zoon Henry Surtees in 2009, gaf de familie een verklaring af.

"Met grote verslagenheid moeten wij melden dat John Surtees vandaag vredig is gestorven.  John was een liefhebbende echtgenoot, vader, broer en vriend. Hij was daarnaast ook een van de grote der aarden op het gebied van motorsport en heeft deze passie tot zijn dood niet meer losgelaten."

"Hij was het perfecte voorbeeld van iemand die zichzelf tot het uiterste dreef en niet op gaf. We willen het ziekenhuis personeel heel erg bedanken voor hun professionaliteit en steun in deze moeilijke tijd. Daarnaast willen wij graag iedereen bedanken die ons heeft gesteund in de afgelopen weken."

John Surtees won zes wedstrijden in de Formule 1 en reed 12 jaar in de klasse. In totaal verscheen hij bij 113 races aan de start en pakte hij acht polepositions. In zijn carrière reed hij voor teams als Ferrari en Honda. In de laatste jaren van zijn leven had hij een adviserende rol bij het Britse A1GP-team en was hij de mentor van zijn zoon, Henry, die bij een tragisch ongeval op Brands Hatch in 2009 om het leven kwam.

Foto: Anefo

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen