© Sauber

Teams

Alfa Romeo Italië

  • Alfa Romeo
Na een fantastisch 2018, een seizoen waarin alle verwachtingen werden overtroffen, is het aan Alfa Romeo Racing om een volgende stap naar voren te zetten. Er werd stevig bij Ferrari gewinkeld voor 2019: Kimi Raikkonen én Antonio Giovinazzi kwamen over van de Italiaanse stal.

De belangrijkste verandering zit 'm naast het nieuwe rijderspaar in de uitstraling. Waar de hulp van Alfa Romeo in 2018 resulteerde in de naam Alfa Romeo Sauber, daar is de stal in 2019 een complete Alfa Romeo-equipe geworden. Zodoende heeft de FIAT Chrysler-groep twee volwaardige teams op de grid, want naast Alfa Romeo is natuurlijk ook Ferrari verzekerd van een plek op de startopstelling.

Sauber, snel een vaste waarde

De Zwitser Peter Sauber waagt zich in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw aan rallyraces. Sauber kan een aardig potje sturen, maar de nieuwe Stig Blomqvist is hij allerminst. Zodoende besluit hij zich te richten op een rol als teambaas. Sauber maakt gedurende de jaren '80 de overstap naar de enduranceracerij en aldaar blijkt het team erg succesvol. Hoogtepunten zijn de veroverde wereldtitels van 1989 en 1990 en de gewonnen 24 uur van Le Mans in 1989.

Sauber weet zich in die jaren gesteund door Mercedes en dat bedrijf wil graag terugkeren in de Formule 1, echter niet als 'eigen' team. De Zwitserse partner moet een overstap bewerkstelligen, Mercedes zal een deel van de financiën voor haar rekening nemen en bovendien motoren leveren. In 1993 is het zover: Mercedes-junior Karl Wendlinger en de snelle Fin JJ Lehto dopen de nieuwe Sauber Formule 1-bolide.

Binnen enkele jaren ontpopt Sauber zich als een vaste waarde in de Formule 1. Het team is niet bijzonder snel, wint nooit maar staat zo nu en dan op het podium en haalt punten bij de vleet. Coureurs als Heinz-Harald Frentzen, Kimi Raikkonen en Felipe Massa gebruiken het team als opstapje naar een grotere renstal.

Fabriekssteun dankzij BMW

De samenwerking met Mercedes komt, als Sauber eenmaal in de Formule 1 aanwezig is, snel ten einde. De Zwitsers worden vanaf 1997 uit de brand geholpen door Ferrari, dat een innige partnership aangaat met Sauber. Meermaals plaatst de Scuderia een rijder bij het team van Peter Sauber, dat als wisselgeld gebruik mag maken van Ferrari-motoren. Na 2005 komt er een voorlopig einde aan de samenwerking met Ferrari, als Sauber zijn team verkoopt aan BMW.

De Bayerische Motor Werken pompen gedurende de vier seizoenen dat ze actief zijn in de Formule 1 honderden miljoenen in het project. BMW Sauber, zoals het team heet, pakt meerdere podiumplaatsen en heeft met Nick Heidfeld en Robert Kubica twee begaafde coureurs. De laatstgenoemde zorgt tijdens de Canadese Grand Prix van 2008 voor euforie door deze op zijn naam te schrijven.

De kredietcrisis van eind jaren '00 komt echter hard aan bij BMW, dat na 2009 besluit de Formule 1 gedag te zeggen. Peter Sauber redt 'zijn' stal van de ondergang door het terug te kopen en wederom een samenwerking met Ferrari aan te gaan. Het 'nieuwe' Sauber is wederom een sterke middenmoter: Kamui Kobayashi en Sergio Pérez scoren in 2012 zelfs vier podiumplekken.

Alfa Romeo, grote speler in begindagen

Waar het team natuurlijk een evolutie is van de Sauber-stal zoals deze jaren bekend stond, is Alfa Romeo al heel wat langer aan de Formule 1 verbonden. Sterker nog: de eerste twee wereldkampioenen van de koningsklasse waren actief namens de Italiaanse fabrikant. Giuseppe Farina en Juan Manuel Fangio vierden hun successen van 1950 en 1951 in een Alfa Romeo.

Lang duurt het succesverhaal niet: Alfa Romeo trekt de stekker eind 1951 uit haar officiële Formule 1-stal. Pas in 1979 keert de Italiaanse autobouwer terug als volwaardig constructeur, in de tussentijd is het als motorleverancier af en aan verbonden gebleven aan de sport. Op enkele podiumplaatsen en een poleposition na weet Alfa Romeo geen prestaties af te leveren die blijven hangen in het collectieve geheugen van de Formule 1-fan.

Voorafgaand aan het seizoen 2018 wil de FIAT Chrysler-groep dolgraag het merk Alfa Romeo promoten in de Formule 1. Ferrari-marionet Sauber is het ideale team om bij in te stappen: voor 2018 wordt de naam omgedoopt in Alfa Romeo Sauber, in 2019 gaat de stal zelfs volledig als Alfa Romeo Racing door het leven.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen