Toro Rosso Italië

  • Toro Rosso
Wie het goed doet in dienst van Toro Rosso, mag promoveren naar Red Bull Racing. Wie het niet goed doet in dienst van Toro Rosso, verdwijnt in de mottenballen. Daniil Kvyat kent het klappen van de zweep, Alexander Albon is gewaarschuwd.

De jonge twintigers uit Rusland en Thailand hebben als doel Franz Tost en Helmut Marko te overtuigen van hun rijvaardigheid. Voor Kvyat is het zijn derde kans bij Toro Rosso: de Rus reed er in 2014 én 2016-'17 al. Albon maakt dit jaar zijn debuut in de Formule 1.

Red Bull-variant van het lelijke eendje

Scuderia Toro Rosso ziet het levenslicht in 2006, wanneer Red Bull Racing zijn Italiaanse broertje laat debuteren. Een half jaar eerder heeft het Oostenrijkse energiedrankjesmerk het lelijke eendje van de Formule 1, Minardi, overgenomen. Toro Rosso dient als opleidingsteam voor Red Bull en stiekem toch ook wel een beetje als plek om overtollige doch talentvolle rijders te stallen.

De eerste rijder die Toro Rosso klaar weet te stomen voor het grote werk is Sebastian Vettel. De jonge Duitser wordt in de zomer van 2007 in een van de wagens van de Italiaanse stal gezet en een jaartje later zorgt hij voor de grootste verrassing van de jaren '00 door de Grand Prix van Italië te winnen. Vettel verkast na dat seizoen richting Red Bull Racing, om in dienst van de stal van Christian Horner tot zeer grote hoogten te reiken.

Jonge talenten - de een wel, de ander niet

Na Vettel is het achtereenvolgens de beurt aan Sébastien Buemi, Jaime Alguersuari, Daniel Ricciardo, Jean-Éric Vergne, Daniil Kvyat, Max Verstappen, Carlos Sainz, Pierre Gasly en Brendon Hartley. Vier van deze negen zouden uiteindelijk in een wagen van Red Bull Racing belanden, Kvyat werd na iets meer dan een jaar alweer gedegradeerd tot een zitje bij Toro Rosso.

Buemi, Alguersuari, Vergne en Hartley zagen hun Formule 1-carrière ten einde komen nadat er geen plek meer voor ze was bij de opleidingsstal van Red Bull. Slechts Sainz wist via een andere route in de Formule 1 te blijven. Presteren is bij Toro Rosso noodzakelijk: als er geen resultaten worden behaald, dan volgt er net zo snel als dat er een contract op tafel lag ook het onvermijdelijke ontslag.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen