'Formule 1 wordt onbetaalbaar voor de teams'

16 mrt. 2017 09:15 Redactie

Tost: 'Kostenbesparing in de Formule 1 is nodig'


De kosten voor de Formule 1 teams moeten kostte was het kost naar beneden. Dat is de mening van Scuderia Toro Rosso teambaas Franz Tost.

In een interview met Motorsport-Total herhaalt Tost zijn eerdere uitspraken omtrent kostenverlaging en een budgetplafond. De teambaas van Toro Rosso vreest dat de Formule 1 op termijn onbetaalbaar wordt voor de teams.

"Het maakt niet uit hoe we het doen, als we het maar doen. De kosten moeten omlaag. Het staat als een paal boven water dat we een oplossing moeten vinden. Het is onmogelijk dat de teams straks 500 miljoen uitgeven per jaar, maar die kant gaat het wel op." laat Tost weten.

De privateers hebben nu al grote moeite om het hoofd boven water te houden. Recent ging het team van Manor failliet en vorig jaar werd Sauber overgenomen. De grote fabrikanten domineren de sport, maar zelfs zij gaan gebukt onder de hoge kosten.

Kostenverlaging is op verschillende manieren mogelijk volgens Tost: "Er zijn verschillende ideeën mogelijk die we moeten bespreken. Je kan een budgetplafond instellen of de ontwikkeling van de auto beperken."

"De verschillen tussen de teams moeten kleiner worden op de baan. We hebben behoefte aan spannendere races." Races die ook druk bezocht worden en toegankelijk zijn voor mensen met een modaal inkomen. "De kosten van de sport moeten omlaag. Als je als vader met drie kinderen 1600 euro moet betalen om een race te bezoeken is dat belachelijk. De sport heeft fans nodig en ook jonge fans."

Niet alleen de tickets moeten goedkoper worden, maar er moet ook meer entertainment komen tijdens een raceweekend. Mogelijkheden zijn concerten of andere activiteiten. Onder andere de GP van Mexico en Amerika zijn hiermee succesvol geweest. 

Tost heeft veel vertrouwen in Liberty Media. "Ik hoop dat ze de juiste keuzes maken en het juiste pad bewandelen. Voor de technische ontwikkeling van de sport heb ik vertrouwen in Ross Brawn. Hij is de juiste man op de juiste plek." 
Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen