Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gasly hikt aan tegen 'gênante' schorsing en pleit bij FIA voor verandering

AlphaTauri-coureur Pierre Gasly zit opgezadeld met een mogelijk raceverbod nadat hij heel wat strafpunten heeft gekregen dit seizoen. De Fransman noemt het 'gênant'.

Pierre Gasly laat weten dat het 'gênant' is om op het punt te staan een schorsing te krijgen voor een race in de Formule 1, dit omdat hij te veel strafpunten heeft. Wanneer een coureur in een periode van 12 maanden 12 strafpunten op zijn superlicentie heeft, krijgt hij een raceverbod. Gasly staat momenteel op 10 strafpunten. De punten worden na een jaar kwijtgescholden, maar de Franse coureur zal pas in mei 2023 zijn eerste punten kwijtraken. Mocht Gasly een schorsing krijgen, dan is hij de eerste coureur die door dit systeem de race vanaf de zijlijn moet bekijken. "Ik ga niet liegen, het is een zeer onaangename situatie en heel gevoelig", begint Gasly tegenover de media, waaronder RacingNews365 . "In sommige opzichten is het ook behoorlijk gênant om in een situatie te zitten waarin ik een raceverbod kan krijgen. Ik heb niet echt het gevoel dat ik in de afgelopen 12 maanden nou zo gevaarlijk reed." "Het zou zeker een zware straf zijn en er is veel gediscussieerd met de FIA om een oplossing te vinden. Ik wil het seizoen zo goed mogelijk afsluiten met AlphaTauri én ik wil alle races in 2023 rijden en de maximale kansen krijgen om voor Alpine te presteren." "Er staat veel op het spel, want niemand weet wat er in 2023 gaat gebeuren. Ik kan een geweldige auto hebben, strijdend voor het kampioenschap. Ik kan dan bijvoorbeeld niet het risico nemen om voor een race verbannen te worden en al mijn hoop op het hele kampioenschap te verliezen. Het is een heel lastige situatie."

Gasly in gesprek met de FIA

De FIA heeft Gasly de strafpunten gegeven om verschillende reden: het voorzaken van botsingen (4 punten), het overschrijden van track limits (1 punt), te hard rijden onder de rode vlag (2 punten), een andere coureur van de baan dwingen (1 punt) en te ver achter de safety car rijden (2 punten). De toekomstige Alpine-coureur wil graag met de FIA praten over de manier waarom strafpunten worden gegeven. "Ik heb veel gesproken met de FIA om oplossingen te vinden, want zoals de regelementen nu zijn opgesteld, zijn ze nogal streng voor de coureurs", aldus Gasly. "Het zijn vrij zware straffen, ook al heeft het niet altijd te maken met gevaarlijk rijgedrag. De straffen hebben zeker een grote invloed op het team en het coureurskampioenschap." "Het is niet de manier waarop ik de Formule 1 zag toen ik opgroeide en ik denk niet dat het de juiste aanpak is, want ik kan volgend jaar echt niet met slechts 2 punten speling beginnen. Dat risico hangt me boven het hoofd."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden