Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gasly komt met de schrik vrij: "Onderdeel kwam recht op mij af"

Pierre Gasly zal zeker niet met een tevreden gevoel terugkijken op de Grand Prix van Rusland, maar de Fransman kan in ieder geval opgelucht ademhalen. Kort na de start van de zestiende race van het Formule 1-seizoen van 2018 kwam er namelijk een onderdeel van een andere wagen recht op Gasly's helm af. De Toro Rosso-coureur vreesde voor Felipe Massa-achtige taferelen, maar dat bleef hem gelukkig bespaard.

F1-pensionado Massa, die tussen 2002 en 2017 zijn kunsten op het hoogste niveau vertoonde en binnenkort zijn debuut zal maken in de Formule E, was negen jaar geleden minder gelukkig. De Braziliaan werd tijdens de kwalificatie voor de Hongaarse GP van 2009 op zijn vizier getroffen door een springveer. Hij moest onmiddellijk worden afgevoerd naar het ziekenhuis, waarop Massa maandenlang langs de zijlijn stond.

Gasly zag een brokstuk op zich afkomen nadat Daniel Ricciardo er op hoge snelheid overheen was gereden. "Ik vond het echt ongelooflijk eng", laat hij nadien optekenen bij Motorsport.com . "Ik had een halve tel, of een seconde om in te schatten wat het precies was. Nadat Daniel er overheen was gereden kwam het brokstuk recht op mij af, recht op mijn oog. Ik dacht écht dat het dwars door mijn vizier zou gaan. Gelukkig is het vizier ongelooflijk sterk: het brokstuk raakte mijn vizier, maar doorboorde het niet. Het viel in de cockpit, waarop ik het eruit kon gooien." Na het ongeval van Massa zijn de Formule 1-helmen onderhevig aan nieuwe veiligheidseisen. Onder meer de randen rond het vizier zijn sindsdien verstevigd. Volgend jaar zal een compleet nieuwe helm zijn intrede doen, deze is weer een stapje veiliger dan het huidige model.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"