Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gasly liep risico F1-carrière bij Red Bull in rook op te zien gaan

Pierre Gasly heeft afscheid genomen van AlphaTauri en de overstap gemaakt naar concurrent Alpine. Red Bull heeft hier toestemming voor gegeven en dat is maar goed ook: Franz tost, zijn voormalige teambaas, zag anders het einde van Gasly's Formule 1-carrière naderen.

AlphaTauri-teambaas Franz Tost is blij dat zijn voormalige coureur, Pierre Gasly, een zitje heeft gevonden bij Alpine. Na een kortstondig avontuur bij Red Bull in 2019 werd Gasly teruggezet naar Toro Rosso, nu AlphaTauri, maar een terugkeer naar het topteam leek er niet meer in te zitten. De Fransman zat vast bij het zusterteam van Red Bull en hiermee was de kans volgens Tost groot dat het uiteindelijk een F1-exit zou worden voor Gasly. De AlphaTauri-teambaas is dan ook blij dat men Gasly toestemming gaf om over te stappen naar Alpine. "Red Bull nam het besluit hem niet meer naar het team te halen en Pierre wilde naar een ander team. Door alle veranderingen, zoals het pensioen van Sebastian Vettel en de overstap van Fernando Alonso naar Aston Martin, was het stoeltje bij Alpine ineens beschikbaar", legt Tost uit aan The Race . "Het was erg fair van Red Bull om hem naar Alpine te laten gaan. Het was voor mij een duidelijke keuze, want het risico was erg groot dat hij anders in 2024 geen stoeltje zou hebben. Dan zijn alle cockpits al gevuld. Het is niet makkelijk om hem te laten gaan, maar ik vond het de goede keuze."

Tost gaat Gasly missen

In eerste instantie zou Gasly in 2023 nog een jaar voor AlphaTauri racen, maar met het vrije stoeltje bij Alpine en de zegens van Red Bull mocht hij al eerder weg. Eind 2023, als zijn contract af zou lopen, zou er namelijk geen plaats zijn bij Red Bull. Max en Checo hebben beide contracten en de kans is aanwezig dat Marko bij AlphaTauri een nieuw talent wil gaan stallen. Tost gaat zijn coureur ondanks dat zeker missen. "We verliezen een erg ervaren coureur die veel heeft bij gedragen aan de successen van het team. Hij heeft het team geholpen op te bouwen", zo vervolgt de Oostenrijkse teambaas. "Het is zeker een verlies, daar is geen twijfel over. We hebben een goede band en natuurlijk was ik wel teleurgesteld, want ik dacht dat hij tot eind 2023 bij ons zou zijn. Maar alle omstandigheden kwamen zo samen en ik realiseerde me dat het weinig zin had gehad. Het risico was anders te groot geweest dat hij geen F1-kans meer had gekregen", aldus Tost.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'