Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton naar poleposition, Verstappen vijfde in kwalificatie GP Brazilië

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt in een kwalificatie waarin de dreiging van regen altijd aanwezig was. Max Verstappen snelde naar de vijfde tijd op een baan die nooit écht nat wilde worden.

De sessie is nog geen minuut onderweg als Lewis Hamilton al te horen krijgt dat de regen onderweg is naar het circuit. Het is dus voor iedereen zaak zo snel mogelijk een tijd te zetten. Max Verstappen doet dat als beste en gaat als snelste man door naar Q2. Kimi Raikkonen komt het dichtste bij hem in de buurt, gevolgd door Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Niet aanwezig in Q2 zijn van achter naar voren Stoffel Vandoorne, Lance Stroll, Fernando Alonso, Brendon Hartley en Carlos Sainz. Ze proberen zich tijdens de slotminuten uit de gevarenzone te rijden, maar een enkele regendruppel weerhoudt hen daarvan. De regen zet niet door en dus melden de coureurs zich in Q2 gewoon op de slicks op het asfalt. Dat doen ze met zijn allen tegelijk, om die bui maar voor te blijven. Opvallend is dat de Ferrari-coureurs na één outlap wisselen van de supersofts naar de softs. Ondertussen zijn het de Mercedessen die als eersten de 1:08-barrière slechten. Vettel meldt zich op de softs daartussen, terwijl menigeen het voorbeeld van Ferrari volgt en voor softs kiezen. Lewis Hamilton maakt er ondertussen een potje van door meerdere rijders op te houden. Meest hachelijke moment komt als Sergey Sirotkin volle bak uit moet wijken als Hamilton aan de verkeerde kant voor hem 'aan de kant' gaat. De softs brengen Mercedes en Red Bull uiteindelijk niets meer, doordat de regenval toeneemt. Het is dus enkel Ferrari dat morgen op de softs zal starten.

Afvallers van Q2 heten Sergey Sirotkin, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Sergio Perez en Kevin Magnussen. Charles Leclerc steelt de show door op de valreep naar de achte plaats te snellen, terwijl hij even daarvoor had aangegeven dat het in zijn ogen 'toch wel wat te hard regende'. Met ook Marcus Ericsson in de top tien doet Sauber het uitstekend. Als het licht op groen gaat voor de derde kwalificatiesessie hebben de coureurs aanzienlijk minder haast om het asfalt op te zoeken. De dreiging van regen lijkt te zijn afgenomen. Van de kanonnen is het Raikkonen die als eerste een scherpe tijd op de klokken zet. Teamgenoot Vettel duikt daar een fractie onder, evenals Valtteri Bottas. Lewis Hamilton verwijst iedereen echter naar het tweede plan als hij met zijn eerste run de voorlopige poleposition pakt. Max Verstappen sluit geheel volgens verwachting aan op de vijfde plaats, op een halve seconde van Hamilton. De Nederlandse Red Bull-coureur blijft Daniel Ricciardo met liefst twee duizendsten voor. Voor de Red Bull-coureurs zit er ook met een tweede run niet meer in dan de plaatsen vijf en zes. De top vier wordt ingevuld door Mercedessen en Ferrari's. Het is Hamilton die zijn tijd iets verbeterd en daarmee zijn poleposition veiligstelt. Sebastian Vettel staat naast hem op de eerste rij, gevolgd door het Finse duo Bottas/Raikkonen.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"