Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton was bang voor reactie Mercedes op BLM-protest: "Daarom verzweeg ik dat"

Lewis Hamilton deed sommige wenkbrauwen fronzen toen de Formule 1 halverwege 2020 als eerst grote internationale sport weer de draad oppakte. Zijn vorm van protest baarde opzien en hij geeft toe dat hij het voor Mercedes had verzwegen.

Van maart tot juli lag het Formule 1-seizoen 2020 stil vanwege de coronapandemie. Er gebeurde van alles in die periode, waaronder ophef in Amerika en wereldwijd vanwege de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam door excessief politiegeweld. Het zwol vele protesten aan en ook in de Formule 1-wereld werd er bij stilgestaan. De campagne 'We Race As One' werd op touw gezet om problemen met ongelijkheid wereldwijd aan de kaak te stellen. Ook was er een 'End Racism'-slogan die op de Formule 1-bolides verscheen. Coureurs kregen voorafgaand aan de races in 2020 een shirt met de tekst 'end racism' die ze aan zouden doen tijdens een minuut stilte voorafgaand aan een race. Destijds zat er verschil in de manier waarop de coureurs hun steun betuigden. Sommige coureurs knielden, een symbool dat in de Amerikaanse NFL was ontstaan om te protesteren tegen racisme, andere coureurs deden dat niet. Hamilton deed het bijvoorbeeld wel en hij besloot in plaats van een 'end racism'-shirt een shirt met de tekst 'Black Lives Matter' te dragen.

Hamilton verzweeg dit

In de Jay Shetty Podcast laat Hamilton nu weten dat hij dat deed zonder medeweten van zijn team Mercedes. "Ik besloot dat ik zou gaan knielen, maar ik durfde het niet aan mijn team te vertellen. Ik dacht dat ze niet zouden snappen hoe belangrijk dat voor me was om dat op die dag te doen." "Ik weet nog dat ik mijn Black Lives Matter shirt had verstopt en het vervolgens gewoon besloot te dragen. De sport had allemaal shirts met de slogan 'We Race as One', maar ik dacht 'dat ga ik niet aan doen, want dat is niet waar het nu om gaat'." "Het team zei daarna dat ze zich beter voor hadden kunnen bereiden als ik het vooraf gewoon aan hen had verteld, maar ik was gewoon bang dat ze me zouden proberen tegen te houden", aldus de zevenvoudig kampioen, die erkent dat die angst achteraf niet terecht bleek te zijn. "Het was slechts een vrees, maar sindsdien hebben ze me enorm gesteund in heel het proces. Ik hoopte dat kinderen mijn actie zouden zien op tv en aan hun ouders zouden vragen waarom ik knielde en waarom ik dat shirt aan had. 'Wat is er aan de hand, papa, mama?'. En dan zouden de ouders in een ongemakkelijke positie hebben gezeten en het uit hebben moeten leggen."

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"