Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hartley onthult: "Toro Rosso wilde me na GP Monaco al wegsturen"

Dat Brendon Hartley in 2019 niet aan de start van de Formule 1 Grands Prix zou verschijnen, leek in het najaar van 2018 zo klaar als een klontje. Zelfs voordat Toro Rosso rijders Daniil Kvyat en Alexander Albon officieel bevestigde, hing de F1-loopbaan van de Nieuw-Zeelander al aan een zijden draadje.

In een uitgebreide column voor The Players Tribune vertelt de 29-jarige Hartley over zijn tijd in de Formule 1, die vooralsnog iets meer dan één jaar heeft geduurd. De Kiwi onthult kort na de finish van de Grand Prix in Abu Dhabi te horen hebben gekregen dat er geen plek meer voor hem was bij Toro Rosso in 2019.

"Evenals de fans had ik geen idee wat Toro Rosso zou doen", blikt Hartley terug op het najaar van 2018, toen Toro Rosso haar toekomstplannen nog voor zich hield. "Dat is het met politiek en de Formule 1, het kan soms een beetje… vreemd zijn. Iedereen loopt bij wijze van spreken op eieren, er is nooit complete duidelijkheid. Ik deed in het laatste Grand Prix-weekend alles wat ik kon doen, was sneller dan mijn teammaat Pierre Gasly tijdens de kwalificatie en reed op zondag naar een twaalfde plek.” "Een uurtje later moest ik me melden bij een vergadering. Een paar minuten later was ik geen Formule 1-coureur meer", beschrijft de Nieuw-Zeelander wat er werd besproken in dat samenkomen. "Ik ben teruggegaan naar mijn motorhome en heb mijn vrouw een knuffel gegeven. Er waren wat tranen, wat teleurstelling, maar we keken direct naar de toekomst. Mijn goede vriend Mark Webber kwam een paar minuten later langs en gaf me wat adviezen. Laten we stellen dat hij wel een beetje kennis van de sport heeft", knipoogt Hartley, verwijzend naar de lange F1-carrière van Webber. "Tijdens die vergadering werd overigens niet veel gesproken. Het werd me duidelijk dat Toro Rosso al vanaf de GP van Monaco keek of ze mij konden vervangen", vertelt de enkelvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans. Wat Hartley in 2019 gaat doen is nog onduidelijk, wel heeft voormalig werkgever Porsche al laten weten voor de Nieuw-Zeelander in de bres te willen springen. Een terugkeer in het World Endurance Championship lijkt tot de mogelijkheden te behoren.

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen