Helmut Marko: 'Max Verstappen op de Norisring is het beste dat ik ooit heb gezien'

22 apr. 2017 14:40 Redactie

Helmut Marko vertelt over Max Verstappen en de Red Bull-opleiding


Inmiddels is het uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze (en beruchtste) opleidingsprogramma's in de autosport. Het Red Bull Junior Team, begonnen in 2001, heeft al veel talenten voortgebracht, maar ook afgestoten. Helmut Marko vertelt tegenover GPUpdate over een van de grootste successen tot nu toe, Max Verstappen, en over het strenge selectiebeleid.

Voor Helmut Marko was het weekend op de Norisring doorslaggevend in het naar de Formule 1 halen van Max Verstappen. De Nederlander, destijds 16 jaar oud, won in de Formule 3 alle drie de wedstrijden op het smalle stratencircuit, ondanks vele onderbrekingen wegens de regen en crashes. "Er waren op dat moment gesprekken gaande over een stoeltje in de GP2 of GP3. Maar na die wedstrijden belde ik Jos op en zei ik: 'Vergeet alles dat we tot nu toe besproken hebben, we gaan het anders doen'. Toen bleef het even stil aan de andere kant van de telefoon", aldus Marko in gesprek met GPUpdate. De rest is geschiedenis, Max Verstappen debuteerde in de Formule 1 en stroomde daarna door naar het 'grote' team van Red Bull Racing, waar hij zijn eerste Formule 1-race won.

De weg die Max Verstappen bewandelde is uniek en zal zich niet snel herhalen, geeft Marko toe. Normaal gesproken worden de talenten hard beoordeeld op de behaalde resultaten. Aan het eind van het seizoen worden de prestaties geëvalueerd. Niet presteren betekent wegwezen, aldus Marko. "Het draait alleen maar om prestaties en niets anders. Het is bij ons heel zwart-wit: ja of nee. Je kan ook niet half zwanger zijn", spreekt Marko duidelijke taal.

Een van de talenten die momenteel is opgenomen in het Red Bull Junior Team, is de Nederlander Richard Verschoor. Na een indrukwekkend seizoen in de Formule 4, moet hij zich nu bewijzen in de Formule Renault 2.0. Marko kijkt, net als naar alle andere talenten, met een zakelijke blik naar de Nederlander. "Tijdens de test zat hij er al goed bij, maar hij heeft ook goede teamgenoten. We gaan zien hoe hij het nu doet."

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen