Helmut Marko ziet IndyCar als voorbeeld voor de Formule 1

03 mei 2017 10:00 Redactie

'Liberty Media moet situatie in de IndyCar goed bestuderen'


Op basis van de eerste vier races wordt pijnlijk duidelijk dat inhalen inderdaad een stuk lastiger is geworden. Natuurlijk het is niet helemaal onmogelijk, dat bewees Max Verstappen wel in de GP van China.

Toch zien we dit jaar in verhouding een stuk minder inhaalacties dan vorig jaar. Een verklaring hiervoor zijn natuurlijk de bredere auto's waardoor er weinig ruimte over blijft op de baan om in te halen. Daarnaast kan er weinig gebruik gemaakt worden van DRS omdat het vrijwel onmogelijk is om binnen een seconde van een voorganger te komen.

Absoluut dieptepunt vormde hierop de GP van Rusland. In 2016 blonk deze race ook bepaald niet uit in het aantal inhaalacties. Slechts 27 keer vond er een inhaalacties plaats. Dit jaar bleef de teller op één steken welke ook nog compleet werd gemist door de camera's. Pascal Wehrlein verschalkte namelijk zijn teamgenoot Ericsson.

Hoewel het rijden met de nieuwe bolides door de meeste coureurs als geweldig wordt ervaren, zorgt het ervoor dat veel coureurs in niemandsland rijden. De onderlinge verschillen zijn te groot om überhaupt tot een aanval te komen. Ook Helmut Marko, de adviseur van Red Bull, is het een doorn in het oog.

Aan Auto motor und Sport vertelt de ontdekker van Max Verstappen het volgende: “Wanneer de auto met de sterkere motor voor op rijdt, heb je niks aan DRS. Ferrari maakt geen schijn van kans als Mercedes hun motor in de sterkste modus heeft afgesteld. De aerodynamica van de auto's is erg gevoelig waardoor slipstreamen niet mogelijk is."

Marko heeft nog wel een tip voor Liberty Media om ervoor te zorgen dat de Formule 1 een stuk spectaculairder wordt.

"Als er weer een nieuw reglement wordt opgesteld, moeten we bijvoorbeeld eens kijken hoe ze het doen in de IndyCar. Van hun benadering kunnen we nog veel leren."
Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen