Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Het Wilhelmus klinkt in Dakar Rally 2023: Van Kasteren pakt eindzege bij de trucks

Janus van Kasteren heeft de Dakar Rally 2023 gewonnen. Na zes jaar zonder Nederlandse eindzege klinkt het Wilhelmus weer in de Dakar Rally.

De Nederlanders doen traditioneel altijd mee in de top van het klassement bij de trucks in de Dakar Rally, maar de laatste zes edities waren het Russen in Kamaz-trucks die aan het langste einde trokken. In 2016 was Gerard de Rooy de laatste Nederlandse winnaar. Zelf doet hij niet meer mee, maar Team de Rooy heeft deze editie wel gewonnen. Janus van Kasteren was de beste van allemaal, al moeten we daar wel een kanttekening bij zetten: vanwege de oorlog in Oekraïne waren de Russen dit jaar niet welkom. Dat maakt de prestatie in de slopende rally natuurlijk niet minder mooi. De belangrijkste concurrent van Van Kasteren en de andere Nederlandse toppers waren de Tsjechen Martin Macik en Ales Loprais. Eerstgenoemde sloot de rally achter Van Kasteren af als tweede, terwijl Loprais na een triest ongeluk met een toeschouwer, die later overleed, besloot de rally te verlaten. Hij ging toen, na negen van de veertien etappes, aan de leiding in het klassement.

Oranje boven

In de laatste dagen leek het nog even spannend te worden tussen Van Kasteren en land- en teamgenoot Martin van den Brink, maar door problemen van laatstgenoemde was het voor Janus een kwestie van de auto naar de finish rijden. Hij ging de laatste etappe namelijk in met een voorsprong van 1 uur en 16 minuten op de Tsjech Macik. In de laatste etappe ging hij dan ook niet voor de dagoverwinning maar speelde hij het op safe. Op het moment van schrijven heeft hij de derde tijd van de dag in handen, maar waarschijnlijk gaat Van Kasteren nog iets zakken in het dagklassement. Daar zal hij geen seconde van wakker liggen, want hij is de winnaar van de Dakar Rally 2023 bij de trucks! Het was de vijfde deelname van Van Kasteren. In 2018 en 2019 moest hij halverwege de handdoek in de ring werpen, maar in 2020 en 2022 zat de stijgende lijn erin met een respectievelijk zesde en vijfde plaats. Na het wegvallen van de Russen was hij dan ook de grote favoriet en die rol heeft hij waargemaakt. Gefeliciteerd Janus en zijn team van De Rooy. Co-coureur Darek Rodewald uit Polen, monteur Marcel Snijders en de rest van het team in de bivouac hebben natuurlijk ook een belangrijk aandeel gehad in het succes. Uiteindelijk won het trio drie van de veertien etappes.

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'