Historische vierde plaats Van Loon in Dakar Rally

17 jan. 2015 21:18 Redactie

Van Loon beste Nederlander ooit in Dakar


Lang moest Nederland weer wachten op coureurs die zich met de beste rijders konden met bij de auto`s in de Dakar Rally. In 2015 lieten Van Loon Racing en Bernhard Ten Brinke zich dagelijks zien, met als resultaat een vierde plaats voor Van Loon en een zevende plaats voor Ten Brinke in het algemeen klassement van de Dakar Rally.

Van Loon schrijft geschiedenis


Het team van Van Loon racing kende in de voorgaande edities van de Dakar Rally de nodige technische problemen, reden te maar voor Van Loon om in 2015 van start te gaan met een MINI. Het bleek een uiterst goed gekozen combinatie van rijder en materiaal. Daar waar toppers zoals Nani Roma en Robby Gordon na enkele etappes al kansloos waren voor de overwinning, bleef Van Loon dagelijks een constante factor in de top 10 van de Dakar. Eens te meer toonde Van Loon aan dat hij in een betrouwbare auto met de beste mannen mee kan in Dakar. Tijdens deze editie was Van Loon het toonbeeld van een constante rijder.

Met zijn vierde positie in het algemeen klassement schrijft Van Loon historie. Nooit eerder eindigde een Nederlander zo hoog in het klassement bij de Auto's`s in de Dakar Rally.


Bernhard Ten Brinke zevende in Dakar Rally


Waar we bij Van Loon spraken over degelijkheid en een constante factor, zonder mechanische pech, daar moeten we er eerlijk bij vermelden dat Ten Brinke de snelste Nederlander in de rally was. Ten Brinke was een aantal maal dicht bij een etappe zege in Dakar, maar technische problemen waren er onder andere debet aan dat dit niet lukte.

Eenmaal ging het voor Ten Brinke goed mis op technisch vlak. Een gebroken aandrijfas betekende een tijdsverlies van twee uur in de tweede week van de rally. Ten Brinke stond op dat moment vijfde in het algemene klassement. Ook na deze pech bleef Ten Brinke strijdbaar en liet hij uitstekende prestaties zien, zo werd hij twee maal derde in een etappe en eindigde hij in 9 van de 13 etappes in de top 10.

Al-Attiyah wint Dakar Rally


Vooraf was hij al torenhoog favoriet met zijn mini en de concurrentie werd alleen vanuit het team van Mini zelf verwacht. Nani Roma, winnaar in 2014, was de voornaamste concurrent. Roma viel door technische problemen tijdens de eerste etappe ver terug in het klassement en crashte in de slotweek uit de Rally.

Het team van Toyota liet zien dat het gat naar Mini wat verder gedicht is, maar mist nog de absolute snelheid om Dakar te winnen. Giniel de Villiers wordt tweede voor het team van Toyota.


Eindklassement Dakar Rally 2015


Positie  Coureur  Nat.  Merk  Tijd/verschil  Straftijd 
1. Nasser Al-Attiyah QAT Mini 40:32:25 00:02.00
2. Giniel de Villiers ZAF Toyota +00:35:34
3. Krzysztof Holowczyc POL Mini +01:32:01
4. Erik van Loon NED Mini +03:01:52 00:40.00
5. Vladimir Vasilyev RUS Mini +03:12:41
6. Christian Lavieille FRA Toyota +03:15:58
7. Bernhard ten Brinke NED Toyota +03:42:02
8. Carlos Sousa POR Mitsubishi +03:44:59 00:40.00
9. Aidyn Rakhimbayev KAZ Mini +04:08:44 00:00.30
10. Ronan Chabot FRA SMG Buggy +04:42:36

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen