Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe AlphaTauri het hele jaar lang zo achter de feiten aan kon lopen

Het was voor AlphaTauri absoluut niet het seizoen waar ze op hadden gehoopt. Het team zakte terug naar de negende plaats in de WK-stand, drie plaatsen lager dan een jaar eerder.

In 2021 werd AlphaTauri nog zesde in de WK-stand van de Formule 1, maar in het jaar van de nieuwe reglementen in de koningsklasse ging het slechter dan verwacht. Veel slechter. Het nieuwe pakket reglementen bood kansen voor de Italiaanse renstal, maar het pakte volgens Pierre Gasly anders uit. Na het F1-seizoen blikt hij terug op een matig jaar. "We hadden hoge verwachtingen na het voorgaande seizoen en het momentum was er", zo trapt hij af tegenover de media, waaronder RacingNews365 . "De nieuwe reglementen moesten het veld dichter bij elkaar brengen, dus mijn hoop op AlphaTauri's beste jaar was nog nooit zo hoog geweest als bij de start van het seizoen." Gasly verwachtte met AlphaTauri het gehele middenveld te verslaan, maar dat liep anders. Alleen Williams eindigde lager in het klassement van 2022. "Aan het begin van het jaar waren we nog niet in vorm, maar toen maakte ik me nog geen zorgen. Het zou een ontwikkelingsstrijd gaan worden, dus dan maakt het nog niet uit. Nu blijkt wel dat dat niet is gelukt." "Het is niet zozeer dat de auto slecht is, maar we hebben vooral last gehad van extreem overgewicht. Het hele seizoen. Dat heeft ons veel gekost in de kwalificaties en dat was het grootste probleem waardoor we niet presteerden zoals we hadden gehoopt."

Gasly: "Dan sleep je de hele race dat gewicht mee"

Gasly kijkt naar Alfa Romeo, een van AlphaTauri's concurrenten. "Als je het mij vraagt, dan hadden we vanaf de start van het seizoen de betere auto, maar door het overgewicht van 12 of 13 kilo konden we de strijd niet aangaan. Je praat dan over drie tienden of meer per ronde die we missen in de kwalificatie. Ik kan me niet eens meer herinneren hoe vaak we Q3 misten omdat we net een tiende tekort kwamen." "En al dat gewicht neem je ook weer mee in de race", zo vervolgt de Fransman. "Het is alsof je aan het hardlopen bent met een rugzak. Je start met de race met een te zware auto, waardoor je banden sneller slijten en je telkens performance verliest. Het is een sneeuwbaleffect, maar toch denk ik dat de auto potentie heeft. We hebben alleen last gehad van het overgewicht." Het zal overigens niet uitmaken voor Gasly hoe AlphaTauri in 2023 presteert. De voormalig teamgenoot van Max Verstappen maakt de overstap naar Alpine, waarbij hij het samen met Esteban Ocon een volledig Franse line-up maakt voor het eveneens Franse Formule 1-team.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'