Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Robert Kubica met één hand een Formule 1-auto bestuurt

Robert Kubica maakte afgelopen weekend zijn officiële comeback gedurende een Formule 1-weekend. Dankzij zijn handicap houdt hij er een opmerkelijke, maar niet minder effectieve rijstijl op na.

Wie naar onboardbeelden van Robert Kubica kijkt, ziet dat de Pool zijn rechterhand nauwelijks gebruikt. Schijn bedriegt echter, want ook met rechts geeft Kubica net genoeg druk om het stuur te kunnen controleren. "Ik bestuur de auto op de manier die mijn lichaam toestaat. Ik vergelijk het wel eens met vroeger. Toen ik als kind een vogeltje vast moest houden, moest hem stevig genoeg vastpakken om niet weg te kunnen vliegen, maar ook losjes genoeg om hem niet bang te maken. Met diezelfde filosofie houdt ik tegenwoordig ook mijn stuur vast" , zo liet Kubica in Barcelona op dinsdag weten.

Overigens hield Kubica zijn stuur altijd al losjes vast, ook vóór zijn levens veranderende rallycrash in 2011. "De Sauber-monteurs wisten niet wat ze zagen toen ze in 2006 beelden van mij zagen waarop ik het stuur met drie vingers hanteerde. Ik kon ze toen niet uitleggen waarom ik dat deed, maar klaarblijkelijk heb je nu eenmaal niet al je kracht nodig." Kubica benadrukt nogmaals dat zijn rijstijl en zijn beperkingen een non-issue zijn en niet overdreven moeten worden: "Als ik er niet honderd procent mee zou kunnen geven had ik hier niet gestaan met het plan om op woensdag 160 ronden te rijden."

cGViVC4NHBE

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"