Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Honda meldt zich ondanks komst Ford aan als motorleverancier

In 2026 wil Honda alsnog motorleverancier zijn in de Formule 1. De FIA heeft de inschrijflijst bekend gemaakt, waarop naast Honda nog vijf andere namen staan.

Red Bull en Ford kondigden deze vrijdag aan dat ze per direct samen gaan werken aan een nieuwe Formule 1-motor voor 2026. Dan gaan er namelijk nieuwe Formule 1-regels in en zullen de motoren aanzienlijk veranderen. Red Bull-Ford is een van de in totaal zes partijen die zich als motorleverancier hebben aangemeld in aanloop naar het nieuwe F1-tijdperk, zo maakte de FIA deze vrijdag bekend. Naast Red Bull-Ford is de meest opvallende naam die van Honda.

Honda blijft interesse houden

Honda gaf in 2020 namelijk aan dat men eind 2021 de Formule 1 de rug toe zou keren, maar uiteindelijk kwam men daar op terug. Ze sloten namelijk een nieuwe deal met Red Bull, waardoor ze tot en met 2025 verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de huidige motor die achterin de Red Bull- en AlphaTauri-bolides ligt. Daarna zijn ze de Japanners als het aan hen ligt nog steeds niet klaar in de koningsklasse van de autosport, want ze hebben zich ingeschreven als motorleverancier voor 2026 en verder. Alhoewel ze nog geen motordeal hebben met een team, houden ze op deze manier wel de deur naar de Formule 1 open. Door zich aan te melden mogen ze namelijk bij alle meetings etc. aanwezig zijn en kunnen ze de ontwikkeling starten.

Maar met wie?

Maar als Honda in 2026 daadwerkelijk aanwezig is in de sport, dan zal dit dus niet in samenwerking met Red Bull of AlphaTauri zijn. Er vallen meteen ook een aantal andere teams af, want naast Red Bull-Ford en Honda hebben ook Alpine, Audi, Ferrari en Mercedes zich aangemeld. Die vier teams vallen dus ook af, waardoor alleen Aston Martin, Williams, Haas en McLaren nog overblijven van de huidige teams. Moet Honda hopen dat ze in zee kunnen gaan met een nieuw team, of zou een van de eerder genoemde vier teams met de Japanners in zee willen gaan? Of begint Honda haar eigen team? Over enkele jaren weten we meer..

Viaplay
x
Ferrari-overstap Hamilton is kritiek helemaal beu: "Ze blijven shit over me uitkramen"