De hoogtepunten uit 40 jaar Williams F1

08 mei 2017 19:55 Redactie

Williams bestaat vandaag veertig jaar


Op 8 mei 1977 reed er voor het eerst een auto van het Williams F1-team mee in een Formule 1-Grand Prix. Het team van oprichter Frank Williams, in samenwerking met Patrick Head, begint op die dag in Spanje aan een avontuur dat nadien veel succes zal kennen.

Het begin (1967-1977)


Tien jaar eerder richt Frank Williams het team 'Frank Williams Racing Cars' op. Na een sterk begin zakt het team echter weg en in 1977 lijkt het einde van het team nabij. Met Arabisch sponsorgeld van luchtvaartmaatschappij Saudia weet het team echter te overleven en Frank Williams slaat de handen ineen met Patrick Head. Op 8 mei 1977 neemt het team, dat officieel 'Williams F1-team' gaat heten, deel aan de Grand Prix van Spanje. De eerste wedstrijd verloopt echter niet als een sprookje. In een fabrieksauto van March eindigt de Belgische coureur Patrick Neve als 12e op een ronde achterstand.

Het eerste succes (1977-1980)


Toch gaat het al snel beter met het team van Williams. In 1978 produceert het team voor het eerst een eigen bolide en een jaar later wordt de eerste overwinning behaald. Op het 'thuis' circuit van Silverstone pakt veteraan Clay Regazzoni de eerste overwinning voor het team van Frank Williams en Patrick Head.

Nog een jaar later heeft het team nog een primeur: het wint zowel het kampioenschap bij de coureurs als bij de teams. Alan Jones wordt in de door Cosworth aangedreven Williams wereldkampioen, terwijl Williams met 120 punten de wereldtitel pakt bij de constructeurs.

De records (1980-2016)


Na de eerste overwinning en het eerste kampioenschap volgen nog meer titels voor het team, maar het behaald ook een paar bijzondere records. In 2004 rijdt Juan Pablo Montoya in de Williams FW26 de snelste ronde ooit gemeten in de Formule 1. Met een gemiddelde snelheid van 262,162 kilometer per uur legt hij het 5,793 kilometer lange circuit van Monza af. Hij breekt hiermee het record van Keke Rosberg, die ook in Williams het record in handen had door in 1985 met een gemiddelde snelheid van 257,5 kilometer per uur een ronde te rijden op het circuit van Silverstone.

In het 'moderne' tijdperk staat Williams vooral bekend om de snelheid bij pitsstops. Het is dan ook niet gek dat Williams het record voor 'de snelste pitsstop ooit' in handen heeft. Tijdens de Grand Prix van Baku in 2016 wisselde het team vier banden van Felipe Massa's auto in 1,92 seconden. Daarnaast wisselde het in 14 van de 21 wedstrijden tijdens het seizoen 2016 als snelste team van banden.

De toekomst (2016-heden)


Of we de komende jaren nog meer records gaan zien van Williams valt te bezien. De laatste overwinning van het team stamt alweer van vijf jaar geleden, toen Pastor Maldonado zegevierde in de Grand Prix van Spanje. Voor de laatste van de in totaal zeven wereldtitels bij de coureurs moeten we nog verder terug. In 1997 won Jacques Villeneuve na een intens gevecht de wereldtitel in de Williams FW19. In dat jaar won Williams tevens het laatste kampioenschap bij de constructeurs, waar het in totaal negen keer kampioen werd.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen