Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

In memoriam: Ayrton Senna, een legende op én naast de baan

Ayrton Senna staat in de geschiedenisboeken beschreven als een drievoudig wereldkampioen Formule 1. In het collectieve geheugen van de autosport-minnende wereld staat hij bekend als een legende, niet in de laatste plaats vanwege zijn bezigheden naast de baan. Vandaag 26 jaar geleden overleed Senna.

De Braziliaanse Formule 1-legende Ayrton Senna zou dit jaar zestig jaar oud zijn geworden als hij niet dodelijk was verongelukt tijdens het inktzwarte Formule 1-weekend in San Marino 1994. Senna, maar ook Roland Ratzenberger sloegen met hun overlijden een gat in de Formule 1, een gat dat nu nog steeds voelbaar is. De coureur Senna wordt dagelijks gemist, de mens Senna zo mogelijk nog meer. De drievoudig wereldkampioen Formule 1, titels die hij allemaal met McLaren wist te behalen, zette zich met alles wat hij had in voor de minder bedeelden in zijn eigen land, hetgeen hem binnen Braziliaanse landsgrenzen welhaast een goddelijke status gaf. Maar zo vrijgevig en sociaal als hij buiten de baan was, zo meedogenloos was hij zodra het vizier gesloten werd. "Senna kon een onmogelijke inhaalactie plaatsen en het daarbij aan zijn tegenstander laten om te bepalen of ze gingen crashen of niet. Zodra je ook maar één keer toegaf, wist hij dat hij je in de pocket had", zo schetste Martin Brundle in gesprek met Top Gear ooit een beeld van de coureur Ayrton Senna. Aartsrivaal Alain Prost was er de man niet naar om zomaar ruimte maken voor de Braziliaan en dus gingen de twee er regelmatig samen vanaf.

Het zijn beelden die alle Formule 1-liefhebbers van het eerste uur op het netvlies gebrand hebben staan, net zoals beelden van Senna die 'danst' met alle auto's waar hij ooit in stapte. Zijn vliegende ronde in de kwalificatie van de Grand Prix van Monaco in '88 deed vermoeden dat hij over bovenmenselijke kwaliteiten beschikte en de eerste ronde van de Grand Prix van Europa in 1993 blijft onvergetelijk. In de stromende regen haalde hij alle grootheden van die tijd in één ronde in. Senna stond garant voor fragmenten uit de Formule 1-historie die nooit zullen worden vergeten. Bovengenoemde momentopnames vormen slechts een kleine greep uit het arsenaal aan wapenfeiten van de aimabele Braziliaan. Het laatste beeld dat bijblijft is echter die van zijn crash op Imola, bijna 26 jaar geleden, en anders wel die van zijn begrafenis, luttele dagen later. Brazilië was in diepe rouw gedompeld. De Formule 1 en de gehele autosportwereld waren in diepe rouw gedompeld.

9U_K76vPGYo

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'