Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

IndyCar-ster VeeKay blikt tevreden terug: "Maar er had meer in gezeten"

Rinus VeeKay is inmiddels een begrip in de IndyCar-klasse. De Nederlander werd dit jaar twaalfde in het kampioenschap en liet zich weer positief zien. In gesprek met RacingNews365 blikt hij terug op zijn seizoen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Rinus VeeKay heeft ondertussen drie seizoenen achter de rug in de IndyCar-klasse. Net als in 2021 werd hij dit jaar 12e in het klassement en mocht hij opnieuw het podium beklimmen. Een overwinning zat er in 2022 niet in, maar net als in zijn eerste twee seizoenen liet de Nederlander zich regelmatig gelden. Tijdens een kort verblijf in ons koude kikkerlandje nam RacingNews365 plaats aan de keukentafel bij VeeKay om met hem te sparren over het afgelopen seizoen in IndyCar, zijn trainingsschema, een potentieel avontuurtje in de Formule 1 en nog veel meer.

Hoogtepunt

We beginnen natuurlijk met een terugblik op zijn seizoen. VeeKay kwam prima uit de startblokken met twee top tien-finishes en in het vierde raceweekend van het seizoen een prachtige poleposition. Lang leek het erop dat hij die zelfs om kon zetten in zijn eerste zege van het jaar, maar helaas moest hij in Alabama genoegen nemen met de derde plek. Alhoewel hij duidelijk door laat schemeren dat hij nog steeds baalt van die gemiste kans, wijst hij het weekend toch aan als zijn hoogtepunt van het seizoen. "Barber was mijn hoogtepunt", zo doelt hij op de race in Alabama op het Barber Motorsports Park. "De poleposition was een hele mooie. Het was nooit echt mijn baan geweest, dus om dan zo een dominante pole te pakken is wel lekker."

Dieptepunt

Op papier behaalde VeeKay zijn slechtste resultaat in Indianapolis tijdens de Greatest Spectacle in Racing: de Indy 500. In de praktijk was hij die weken namelijk ijzersterk bezig, door zich voor het tweede jaar op rij op de voorste startrij te kwalificeren, maar na 39 ronden kwam zijn race helaas ten einde door een crash. Zuur, zo herinnert hij zich. "De Indy 500 was wel pijnlijk. In de 39e ronde kom ik in bocht twee aan en is de auto weg. En als 'ie weg is, dan is 'ie ook echt weg", zucht hij. "Ik klapte de muur in en het was helemaal klaar. Ik was de eerste die uitviel. Daardoor loop je veel punten mis en dat is zonde. Het was de Indy 500. Je hebt snelheid en als je die hebt tijdens die race, dan kan je winnen." Als hij de balans opmaakt, dan moet VeeKay toch zeggen dat hij tevreden is over zijn jaar. Wel moet het volgend jaar beter, benadrukt hij. "Over het algemeen ben ik tevreden. Ik heb echter iets meer diepte- dan hoogtepunten gehad, meer dan ik wilde. Ik ben dus tevreden, maar er had zeker wel meer in gezeten. Daarom heb ik toch wel zin in het nieuwe seizoen, om het even over te doen, en beter te doen", aldus de 22-jarige coureur. Bekijk het volledige video-interview met VeeKay hieronder.

-nsNm7Yu-ZQ

Training

Het seizoen van VeeKay eindigde al in september, terwijl deze pas in maart weer van start gaat met de eerste race. Veel tijd dus om te vullen, maar de IndyCar-ster zit niet stil. Zo vliegt hij vanuit zijn woonplaats Fort Lauderdale regelmatig naar het noorden om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. "Het off-season is best wel rustig. We hebben veel gebruik gemaakt van de simulator in North Carolina, die van Chevrolet. Daar zijn we druk bezig geweest met het maken van een beter package voor volgend jaar. Daar heb ik al veel gedaan en tot na oud & nieuw ben ik daar nu klaar mee." "Daarnaast heb ik ook wat tijd genomen om fysiek wat sterker te worden en mentaal wat uit te rusten. Ik werk samen met een trainer, op afstand, waarmee ik zes dagen in de week train. Nu even wat minder nu ik in Nederland ben, maar het is wel een prioriteit om even wat continuïteit te brengen, want tijdens een seizoen ga je normaal van stad naar stad en race naar race." "Nu zit je op éé plek, dus dan is het lekker om een trainingsschema aan te houden. Zes keer in de week, soms twee keer per dag, andere dagen een keer. Een mix van krachttraining en fietsen. Dat laatste doe ik nu wel binnen, want ik heb nu wel genoeg gebroken op de fiets!", aldus VeeKay, refererend naar zijn ongeluk vorig jaar.

Viaplay
x
LIVE Eerste vrije training Formule 1 GP China 2024