Jackie Stewart pleit voor professionalisering van F1-stewards

29 jun. 2017 08:10 Redactie

'Huidige stewards zijn te amateurischtisch'


Drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart pleit na een chaotische Grand Prix van Azerbeidzjan voor een proffesionalisering van de racestewards. De huidige stewards zijn volgens Stewart te amateurischtisch.


De kritiek van Stewart volgt na de, in de ogen van velen, veel te lage straf voor Sebastian Vettel. De straf, 10 seconden 'stop-and-go', werd uitgedeeld aan Vettel nadat hij opzettelijk tegen de bolide van Lewis Hamilton aanreed.


De straffen die de stewards opleggen staan daarnaast al langer ter discussie. Vorig jaar werden straffen vaak niet consistent uitgedeeld, of zelfs helemaal niet. Dat is vooral te wijten aan het feit dat er elke wedstrijd een aantal verschillende stewards aanwezig zijn.


"Ik ben van mening dat er wat moet veranderen aan de stewards", zei Stewart na afloop van de Grand Prix van Azerbeidzjan. "Elke Grand Prix zitten er weer andere stewards. Ik pleit ervoor dat de FIA een gepensioneerde coureur als vaste steward moet aanstellen. Geef hem een goed salaris en autoriteit en de problemen zijn opgelost", aldus Stewart.


"Geef hem een twee of driejarig contract, zodat hij de coureurs kan leren kennen. Het moet wel iemand zijn die ooit in de Formule 1 heeft gereden. Momenteel hebben we amateuristische afgevaardigden van allemaal verschillende landen als stewards", klinkt het oordeel van Stewart.


Volgens Stewart zorgt het huidige beleid voor willekeurige straffen, die niet eenduidig gegeven worden. "Die zogenaamde stewards die er nu zitten hebben allemaal een verschillende achtergrond en leeftijd. Daardoor kunnen ze onmogelijk een eenduidig oordeel vellen. Ik weet dat Jean Todt het niet leuk vindt dat ik dit zeg, maar ik denk dat het momenteel niet professioneel genoeg wordt aangepakt", besluit Stewart.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen