Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Jos Verstappen niet meer in helpende rol zoon Max: "Heeft hij nu niet meer nodig"

Max Verstappen wist in 2021 wereldkampioen Formule 1 te worden en volgens zijn vader Jos was dat grotendeels zonder zijn hulp. Al was dat vroeger wel anders, legt Verstappen senior uit.

De wereldkampioen van 2021 komt uit Nederland. Max Verstappen wist in de laatste race van het seizoen Lewis Hamilton te verslaan en zo zijn eerste titel op zijn naam te schrijven. Volgens vader Jos is zijn hulp nu dan ook overbodig. "Hij heeft het nu niet meer nodig. We hebben heel veel jaren samen doorgebracht. Het zit in hem, hij heeft het niet meer nodig. Hij weet hoe hij moet kwalificeren", zegt Verstappen senior in gesprek met sponsor CarNext . Jos legt uit dat dat voorheen nog wel eens anders was. "In het begin van zijn Formule 3-carriere probeerden we dat perfecte rondje steeds te vinden. Gedurende zijn tijd in de Formule 1 is hij daar veel beter in geworden. En nu is hij de te kloppen man in de kwalificatie, 100 procent. En op de baan natuurlijk." Dat blijkt ook uit de cijfers van het 2021-seizoen. Verstappen wist in 2021 tien polepositions op zijn naam te schrijven, meer dan wie dan ook. Anders dan titelrivaal Hamilton, die maar vijf keerde de snelste was in de kwalificatie.

Titelhoop Verstappen ontstond in Bahrein

Ondanks de goede resultaten van dit jaar had Max Verstappen van tevoren niet gedacht dat het seizoen zo goed zou verlopen. Mercedes was het jaar ervoor zoveel sneller dat hij nog niet wilde geloven in een gevecht voor de titel. "Voor het seizoen is het altijd moeilijk om te zeggen. Zeker ook omdat Mercedes het jaar ervoor zo dominant was geweest, weet je het nooit echt. Ze hadden zoveel marge dat zelfs als ze een beetje een slechte balans in de auto hadden, ze nog steeds vooraan stonden", aldus de Red Bull-coureur. Het was pas tijdens het Grand Prix-weekend van Bahrein dat de Nederlander hoop begon te krijgen. "Toen was bij ons de balans goed. We waren blij met het totaalpakket van de auto dat we zagen we in het eerste raceweekend." "Tot aan de tweede en derde vrije training weet je het nog steeds niet echt natuurlijk. Maar gedurende dat weekend zagen we wel dat we een goede auto hadden", legt Verstappen uit.

De achilleshiel van de RB16

De Red Bull-coureur wist in de eerste race van het seizoen meteen poleposition te pakken. De auto was aan het begin van het jaar dus goed, maar stilstand is achteruitgang in de Formule 1. Verstappen verklaart waar het team tijdens het seizoen qua ontwikkeling haar focus op legde. "De achterkant van de auto was over het algemeen onze achilleshiel. Vooral het jaar ervoor was de auto heel nerveus aan de achterkant. Dat hebben we natuurlijk geprobeerd om te verbeteren en gedurende het jaar probeerden we daar stappen in te zetten. We hebben geprobeerd om achter meer grip te vinden."

Viaplay
x
Max Verstappen geeft waarschuwing af: "Zal zijn tol eisen"