Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Karter diep door het stof na vermeende nazigroet, maar carrière lijkt te imploderen

De 15-jarige Artem Severuikhin, die op maandag in opspraak raakte door een vermeende nazigroet op het podium van een kartrace van het Europese kampioenschap, is zijn zitje kwijt en zijn licentie is ingetrokken.

De Rus Artem Severiukhin, racend met een Italiaanse licentie, stond al glimlachend op de bovenste trede van het podium toen hij een vermeende nazigroet uitvoerde na afloop van het Europese kampioenschap karten. De FIA stelde meteen een onderzoek in, maar andere partijen zorgden er al voor dat Severiukhin voorlopig naar een carrière in de autosport lijkt te kunnen fluiten. Zijn team, Ward Racing, liet op maandag meteen weten dat ze het contract met de jongeman hadden verscheurd.

1513505282663583751

FIA is launching a investigation into the incident where Russian driver Artem Severiukhin (competing under the Italian flag) showed a nazi salute at the World Karting Championship. pic.twitter.com/XqJaJivIsy — F2.Addict (@AddictF2) April 11, 2022

Licentie ingetrokken

Terwijl het FIA-onderzoek nog loopt, liet de Italiaanse autosportbond er geen gras over groeien. Zij hadden een Italiaanse racelicentie aan de Rus afgegeven, maar deze is nu ingetrokken. De autosportbond kwam met spoed bij elkaar, waarna men zonder al te veel discussie besloot om de licentie in te trekken. Momenteel buigen ze zich nog over verdere sancties na de volgens hen 'onacceptabele' gebaren van Artem. "Hij toonde een gebrek aan respect voor de universele normen en waarden die er gelden in de sport, die tegelijkertijd ook de basis zijn voor menselijkheid en waardigheid", aldus de Italianen.

15-jarige karter door het stof

Eerder op de dinsdag ging Severiukhin op Telegram door het stof voor zijn daad, maar ontkende hij een nazigebaar te hebben gemaakt. "Ik maakte een gebaar dat door velen werd gezien als een nazisaluut. Ik steun Nazi's niet en ik beschouw hun daden als de meest verschrikkelijke in de geschiedenis van de mensheid." "Ik accepteer elke straf, maar ik bedoelde niets met mijn acties. Ik steun Nazi's niet en ik wilde niemand beledigen. Sorry", aldus de jonge coureur.

1513765574496722945

"I'm ready to be punished." Artem Severiukhin, 15, has apologised after he performed an 'unacceptable gesture' when celebrating his victory in the FIA Karting European Championship. pic.twitter.com/5IHa3cP1hV — Sky Sports News (@SkySportsNews) April 12, 2022

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden