'Kleinere teams zijn kansloos voor Formule 1 zeges'

20 jun. 2017 09:30 Redactie

Massa: 'In Formule 1 is het onmogelijk voor kleine teams on te winnen'


De Formule 1 wordt gedicteerd door de grote teams. In de periode 2010 tot en met 2016 wisten slechts twee teams en drie coureurs een wereldtitel te veroveren. Teams uit de subtop zijn kansloos geworden voor de zeges.

Felipe Massa vergelijkt de situatie in de Formule 1 met de Engelse Premier League. Daar won in 2016 verrassend het kleine Leicester City het kampioenschap, terwijl het streed tegen teams met gigantische budgetten. In de F1 is dat onmogelijk, aldus de Braziliaan.

"Hoe kan een team met een budget van 80 miljoen concurreren met een team dat 400 miljoen spendeert? Je gaat dat nooit zien in de F1. In de Premier League is dat misschien mogelijk, maar het is niet normaal. In het voetballen is het al erg uitzonderlijk dat een team dat nauwelijks geld heeft teams verslaat met een budget dat vijf keer hoger is. In de F1 is dat gewoon compleet onmogelijk," laat Massa aan Crash.net weten.

De enige uitzondering hierop vormde het team van Brawn GP dat in 2009 met Jenson Button de titel veroverde. Een meesterzet van Ross Brawn bezorgde het team een gigantische voorsprong in de eerste seizoenshelft. Toen de concurrentie de truc had gekopieerd verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon en zakte het team terug tot de subtop. Gelukkig was de voorsprong groot genoeg om de titel te behalen.
Massa vindt dat er iets gedaan moet worden aan de ongelijkheid tussen de team. "Het is iets dat veel moeilijker is dan het opvoeren van een mooie show. Mensen helpen is een, maar we moeten ervoor zorgen dat we iets doen aan de mentaliteit en het werk om dingen beter te maken. Winnen is nu gewoon onmogelijk."

 

"Misschien dat we het op een dag voor elkaar krijgen, maar deze veranderingen hebben tijd nodig. We hebben het Concoorde Agreement dat aan het einde van 2020 afloopt. Voor die tijd verwacht ik niet dat er meer teams kunnen vechten voor de wereldtitel."

Volgens Massa zit het grote probleem erin dat iedereen praat en zegt te willen veranderen, maar iedereen alleen denkt aan zijn eigen belang.

"Iedereen wil veranderingen en iedereen wil helpen, maar we moeten stoppen met de politiek. Het zal meer tijd vergen."

Foto: Williams F1

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen