Krijgen we een MotoGP race op Spa-Francorchamps?

12 jan. 10:28 Redactie

Spa-Francorchamps onderzoekt mogelijkheden om MotoGP races te organiseren


Het Belgische circuit Spa-Francorchamps onderzoekt of het mogelijk is om binnen enkele jaren een MotoGP race te organiseren. In het verleden raceten de motoren al over het Belgische circuit. In de periode van 1949 tot 1990 was Spa het decor van motorraces.

De nieuwe circuit directeur Nathalie Maillet onthulde haar plannen tegenover DH.be. "Ik wil grote evenementen organiseren zoals de MotoGP. Recent was ik in Madrid om hierover te praten met Dorna, de organisator van de MotoGP."

"Bradley Smith reed afgelopen zomer met een 500CC motor over het circuit. Ik ga de mogelijkheden onderzoeken en bekijken welke voorzieningen er nodig zijn om de motorraces terug te halen, en het organiseren van én Formule 1 én MotoGP. In het bijzonder kijk ik daarbij ook naar de opbrengsten voor de regio."

"MotoGP zal niet eerder dan 2020 mogelijk zijn. Ik kijk hierbij naar de lange termijn." laat Maillet weten.

Voormalig motorcoureur Didier de Radigues, die in 1990 de 250 cc race op Spa won juicht het initiatief toe. "Het zou fantastisch zijn als dit project slaagt. De layout van het circuit van Spa is compleet anders ten opzichte van veel moderne circuits. Die worden allemaal door dezelfde ontwerpers gemaakt."

"Voor een motorcoureur is Spa en van de meest uitdagende circuits. Het zal snel een bijzondere plek op de kalender krijgen en even mythisch worden als de formule 1 races."

"Op het rechte stuk na Raidillon halen de coureurs dan waarschijnlijk een snelheid van 350 kilometer per uur, iets wat ze ook op Mugello en Sepang halen. Maar de lange, snelle bochten maken Spa zo speciaal."

De Radigues verwacht dat er nog wel enkele jaren nodig zijn om een mogelijke race te organiseren: "2020 lijkt mij erg optimistisch."

Voor het organiseren van een MotoGP race op Spa zal de organisatie een aantal stappen moeten zetten. Allereerst moet er een lobby voor geld worden gestart, aangezien de organisatie van het evenement de nodige miljoenen kost. Daarnaast zal het aanpassingen moeten doen aan uitloopstroken in bepaalde zones. De kosten voor de organisatie van een MotoGP race zijn echter vele malen lager dan die van de Formule 1.

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen