Krijgt Force India binnenkort een andere naam?

15 jun. 2017 07:15 Redactie

Force India overweegt naamsverandering


Het Formule 1 team van Force India denkt er serieus over na om haar naam te wijzigen. Teambaas Mallya is van mening dat de naam teveel de nadruk legt op de link met India die sterk vervaagt.

In 2008 kocht Mally het team, dat in de jaren daarvoor afgegleden was naar de achterkant van de grid. Onder de noemer Jordan behaalde het team in de jaren 90 en begin van de 00's nog aansprekende resultaten. Daarna ging het snel bergafwaarts en onder de namen Midland en Spyker was het in de achterste regionen te vinden.

De naam Force India had als doel om meer sponsoren uit het land te betrekken bij het team en een Indiase coureur in de Formule 1 te krijgen. Onder leiding van Mallya groeide het team uit tot een stabiele subtopper, waarbij het sinds 2014 de lijn omhoog heeft gevonden. De bekroning voor het harde werk volgde in 2016 toen het team vierde werd in het WK.

Inmiddels is het team de naam Force India ontgroeit en zet het in op sponsoren van overal ter wereld. De deal met watertechnologiebedrijf BWT is daarvan een voorbeeld. Mallya laat weten dat het tijd is voor verandering.

"We hebben het gevoel dat we als team veel gegroeid zijn en trekken internationale sponsoren aan en minder uit India. We praten daarom ook over het veranderen van de naam. Binnen het team zien een aantal mensen de naam Force India als een beperking voor onze groeimogelijkheden."

"Ik overweeg met de aandeelhouders welke beslissingen we hierin nemen. Het zijn beslissingen met een grote invloed en we nemen daarvoor de tijd. Daarin speelt ook de toekomstige beslissingen van Liberty Media omtrent de besturing van de Formule 1 en het franchise model een rol."

De link met India is op dit moment uiterst ongelukkig. De autoriteiten daar maken jacht op Mallya die na een faillissement diverse schuldeisers achter zijn broek heeft. 

"India en ik zijn geen beste vrienden meer, maar dat speelt al jaren. Een naamswijziging heeft niets te maken daarmee, het gaat alleen om de toekomst van het team en potentiële sponsoren."

Foto: Force India F1 Team

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen