Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Kubica verontwaardigd: 'Ik rij niet met één hand'

Robert Kubica kwam vandaag in actie tijdens de eerste testdag in Abu Dhabi. De Pool kroop achter het stuur van de Williams FW40 en reed 100 ronden zonder problemen. Onderwerp van gesprek was de fysieke gesteldheid van Kubica, die na een rallycrash minder spiervermogen in zijn rechterarm heeft.

Van oud-coureurs tot en met de FIA, iedereen had wel een mening over Kubica en zijn gezondheid. Het heikele punt is dat de rechterarm van Kubica nooit volledig genezen is na zijn ongeval. Zijn spierkracht in die arm is ongeveer 40 tot 50 procent. Veel critici schilderden de Pool af als een 'gehandicapte' en onder andere Montoya en Villeneuve uitten hun zorgen omtrent een mogelijke terugkeer van Kubica in de Formule 1. Kubica zelf maakt zich geen zorgen en spreekt de geruchten omtrent zijn arm tegen. " Er is zelfs iemand die zegt dat ik met één hand moet rijden, maar dat is niet waar. Het zou ook onmogelijk zijn om daarmee een F1-auto te besturen." " Ik heb wat beperkingen die ik met mijn lichaam kan compenseren. We zijn gewone mensen en onze hersenen zijn zo gemaakt dat ze ons daarbij helpen. Dat is een normaal iets en iets wat ik onder controle heb." Fysiek gezien ziet Kubica dan ook geen enkele reden om een terugkeer in de F1 gedwarsboomd te zien worden. " Ik heb de afgelopen zes maanden op fysiek vlak hard getraind. Het was niet makkelijk, maar ik denk dat ik in betere vorm verkeer dan ooit te voren. Zeker als ik dat vergelijk met 2010 toen ik in de Formule 1 reed."

Dat de sport in de afgelopen zeven seizoen flink veranderd is merkte ook Kubica die zichzelf neerzette als een rookie. " Het voelt alsof ik een nieuwkomer ben in deze sport. De F1 is de afgelopen zeven jaar zo veranderd, waardoor het net voelt alsof ik weer opnieuw moet beginnen. Mijn ervaring heeft me wel geholpen om me sneller aan te passen." Officieel moet het team van Williams het contract met Robert Kubica nog bezegelen, maar niemand twijfelt meer aan zijn comeback. De laatste Grand Prix van Kubica was de GP van Abu Dhabi in 2010.

Viaplay
x
GP China Verstappen houdt kaarten tegen de borst: "We betreden het onbekende"