Wat kunnen we verwachten tijdens de eerste wintertest?

27 feb. 2017 07:58 Redactie

Wat gebeurt er tijdens een testdag?


Voor de doorgewinterde Formule 1-fan is het geen verrassing meer, maar voor de wat nieuwere fans is het soms lastig om de wintertest op waarde te schatten. Want wat gebeurt er allemaal gedurende een testdag en waarom staat er telkens iemand anders bovenaan? Een korte uitleg.

Sinds een aantal jaar is het aantal testkilometers flink aan banden gelegd in de Formule 1. Anno 2017 bestaat het testen uit 8 testdagen voor het seizoen en 4 testdagen gedurende het seizoen. De 8 testdagen voor het seizoen worden verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Tijdens een testdag, die duurt van 09:00 uur tot 18:00 uur met een pauze van 13:00 uur tot 14:00 uur, mogen teams met slechts één auto op de baan rijden. Vaak wordt er voor gekozen om één rijder per dag te gebruiken en dit af te wisselen per dag. Een overzicht van wie wanneer rijdt vind je hier.

In de eerste testweek worden vaak veel systemen getest. In eerste instantie moet er worden gekeken of alle onderdelen van de auto werken en of de prestaties van de onderdelen overeenkomen met de simulaties die van te voren gemaakt zijn. Ook worden een aantal verschillende banden geprobeerd, om te kijken hoe de wagen reageert.

Daarnaast kunnen de coureurs gaan wennen aan de wagen en de wagen naar hun voorkeur in gaan richten. Vaak moet er nog van alles worden afgesteld om de coureur zo optimaal mogelijk te laten presteren in de wagen. De zithoogte, stand van de spiegels en het stuur zijn aandachtspunten gedurende de eerste testweek.

Tijden doen er niet heel erg toe tijdens de eerste testweek. Belangrijker is het aantal kilometers dat een auto aflegt. Hoe meer kilometers een auto aflegt, hoe beter hij overeenkomt met de simulaties die op voorhand gedaan zijn, hoe betrouwbaarder de auto en motor zijn en hoe beter de coureur kan wennen aan zijn nieuwe bolide.

Bekijk hieronder een korte video van Formula1.com, waarin het testen in de Formule 1 wordt toegelicht.Video: Formula1.com

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen