Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers: "Te vroeg om Verstappen tot titelfavoriet te bombarderen"

Max Verstappen won weliswaar de Spaanse Grand Prix en gaat voor het eerst dit seizoen aan de leiding van het kampioenschap, maar het is volgens Jan Lammers te vroeg om de Red Bull-coureur al uit te roepen tot favoriet. Verder vertelt Lammers in gesprek met RacingNews365 wat hij vond van de Red Bull-teamorders en genoot hij van de sportiviteit van Charles Leclerc.

De Grand Prix van Spanje was razendspannend en even leek het een lange middag te gaan worden voor Max Verstappen, die in de beginfase van de race even door het grind ging en kostbare plekken verloor. Kort daarvoor gebeurde het ook Carlos Sainz. In gesprek met RacingNews365 blikt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers terug op de race in Barcelona. Volgens hem konden die foutjes elke coureur overkomen. "Dat kan gewoon gebeuren", reageert hij. "Die rijders worden natuurlijk ingehuurd om die auto’s op de limiet te rijden. Als je dan op de limiet rijdt, dan kan zo’n windstoot die auto natuurlijk net over de limiet duwen. Dat was in dit geval net op een plek waar je er ook daadwerkelijk af gaat. Ja, dat hoort bij het spel. Maar what goes around, comes around . Het kan iedereen overkomen. Die zijn verre van foutloos geweest. Dus nee hoor, er gaat nog een hele hoop gebeuren dit seizoen."

Lof voor sterke en sportieve Leclerc

Uiteindelijk werd de jacht op de overwinning voor Verstappen iets makkelijker gemaakt toen de Ferrari van Charles Leclerc er mee op hield. Lammers zag dat de Ferrari-coureur nog geen fout had gemaakt en dus kan hij gewoon tevreden terugkijken op zijn raceweekend. "Hij hoeft zich geen zorgen te maken, maar je moet wel helder blijven. Dus het probleem met de auto moet je niet tot jezelf betrekken." "Als andersom de coureurs een fout maken, dan moeten de constructeurs of de ontwerpers zich geen zorgen maken dat het aan hen ligt. Leclerc was tot aan dat moment goed onderweg. Hij deed wat hij moest doen en niets verkeerds. Het is dan niet jouw verantwoording. Dan moet je gewoon verder happy zijn met wat jij hebt kunnen doen, met je prestatie. Het team zelf moet zich dus gaan focussen op de dingen waar zij verantwoordelijk voor zijn." Leclerc ontvangt van Lammers ook lof over de manier waarop hij zich na de race opstelde. Hij viel zijn team niet af en na de race ging hij een voor een langs zijn monteurs. Een echte teamplayer. "Dat is gewoon hoe je met elkaar om hoort te gaan", vindt de oud-coureur. "Op het ene moment kan Leclerc hem in de grindbak, muur of vangrail zetten. Het andere moment kan een monteur een fout maken of iemand anders... het team bestaat uit meer dan vijfhonderd mensen." "Dan hebben al die mensen de gelegenheid om de race te verliezen, zeg maar. Afhankelijk van de functie natuurlijk. Ze kunnen iets doen waardoor je de race verliest, maar ze kunnen niet in hun eentje zorgen dat je wint. Dat geeft aan hoe belangrijk ieder individueel teamlid is. Ze kunnen er allemaal voor zorgen dat je de race verliest, dat wil je niet. Dus ja, het is logisch dat hij die opstelling inneemt. Dat je samen wint en samen verliest. Vandaag maak jij de fout, morgen iemand anders. Je kan er maar beter zo mee omgaan."

Lammers begrijpt Red Bull-teamorders volledig

Bij het andere team dat strijdt om de wereldtitel, Red Bull, leek het even wat minder te boteren. Max Verstappen werd met behulp van teamorders voorbij gelaten aan Sergio Perez, waarna hij de race kon winnen. De Mexicaan leek daar niet blij mee te zijn. Was het terecht en is Checo nu definitief de tweede coureur van Red Bull? We leggen die vraag voor aan Lammers, die eigenlijk niets raars zag in de acties en beslissingen van het team uit Milton Keynes. "Wat voor label je er ook aan hangt, het is volstrekt logisch dat je zo met zo’n situatie omgaat. Het mag duidelijk zijn: op de eerste plaats heeft Max meer punten dan Perez en op de tweede plaats is het heel duidelijk dat Max nog heel overtuigend en overduidelijk sneller is geweest dan Perez. Het is dus klip-en-klaar dat Max de meeste punten gaat halen dit jaar", aldus de sportief directeur van de Dutch Grand Prix, die snapt dat Red Bull haar belofte aan Checo niet nakwam. "Perez was beloofd dat hij de positie terug zou krijgen. Als je dan ziet dat Max zijn strategie verandert en in één keer twee seconden sneller rijdt dan Perez, dan zou het gewoon natuurlijk bizar zijn als je Verstappen achter Perez laat rijden. Dus nee, het is volkomen logisch. De opmerkingen van Perez, die gingen over dat moment in de race. Na de race, toen hij alle feiten op een rijtje zag, toen snapte hij het ook volledig", aldus Lammers.

Titelfavoriet Verstappen?

Al met al dus een goed weekend voor Red Bull en een zwaar tegenvallende zondag voor Ferrari. Max Verstappen en zijn team grepen daardoor de leiding in beide kampioenschappen, maar volgens Lammers mag je in ieder geval de Nederlander nog geen titelfavoriet noemen. "Nee, nee. Dat is nog te vroeg", antwoordt hij stellig als we hem er naar vragen. "Er zijn nog teveel races te gaan en er speelt nog veel: je hebt gezien hoe Mercedes ineens mee kan gaan doen. Je hebt gezien dat zowel Mercedes, Ferrari, als Red Bull ook nog betrouwbaarheidsissues hebben. Dus nee, er gebeurt nog teveel om daar nu wat over te zeggen. Ik denk dat als team, van Max dan, je gewoon je handen dicht moet knijpen met alle punten die je kan scoren. Je weet niet wat er de rest van het seizoen boven je hoofd hangt."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"