Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Leclerc doorloopt dezelfde harde leerschool als Verstappen

Het seizoen van Charles Leclerc is er een met twee gezichten: het ene moment wordt hij bedolven onder kritiek, het andere onder complimenten. De ontwikkeling van de jonge coureur heeft veel weg van de leerschool die Max Verstappen doorliep.

Charles Leclerc en Max Verstappen zijn de toekomst van de Formule 1, daar is nagenoeg iedereen het wel over eens. De generatiegenoten kennen elkaar al jaren en namen het in de karting al tegen elkaar op, maar bewandelden vervolgens beiden andere routes om in de top van de Formule 1 terecht te komen. Het duo is op een aantal punten verschillend, maar heeft veel meer overeenkomsten dan een aantal Verstappen-fans wil zien. Wie alleen al kijkt naar het verloop van de Formule 1-carrières van beide heren kan er niet omheen. Beide coureurs wisten in hun debuutseizoen direct te imponeren en zaten na één jaar al in een topauto. Verstappen zetelde in de Red Bull en Leclerc wist de legerleiding bij Ferrari er zelfs van te overtuigen om voor het eerst sinds mensenheugenis een jong talent in de auto te zetten. Net als Verstappen wist ook Leclerc direct successen te behalen, maar verloopt zijn seizoen met ups en downs. Prachtige poles en zeges zijn inmiddels behaald, maar de Monegask is alles behalve foutloos. Naar eigen zeggen ‘domme’ fouten worden afgewisseld met briljante momenten, waarbij ook het gevecht met de concurrentie niet wordt geschuwd. Daar waar Verstappen de sport in 2016 wakker schudde met bikkelharde acties, prachtige inhaalacties en her en der een crash of moeilijk moment, borduurt Leclerc daar nu op verder. Toen Verstappen in de periode 2016-2018 bij vlagen briljante momenten afwisselde met acties die nét over de limiet waren, was de ‘wereld’ te klein in ons kikkerlandje. Max zou veel en veel te hard aangepakt worden en deed niets verkeerd in de ogen van velen.

Anno 2019 doet Leclerc eigenlijk weinig anders dan wat Verstappen deed in de voorbije jaren: hij zoekt zijn grenzen en die van de Formule 1 op. Hij leert razendsnel en toont zich van absolute wereldklasse en ja, ook hij maakt zijn fouten en ook hij wordt daarvoor bestraft. We mogen niet vergeten dat Verstappen dezelfde leerschool doorliep met jaarlijkse crashes in Monaco, diverse ongelukkige acties op rij in 2018 en hand en tand verdedigingswerk. Is dat erg? Nee, het is juist prachtig. Het is wat racen zo mooi maakt in plaats van het ‘treintje’ rijden waarover de fans zoveel klagen. Jongens als Verstappen en Leclerc brengen die sport tot leven en zullen over een paar jaar aanzienlijk minder risico nemen dan nu, iets dat Max dit seizoen al laat zien. Het is een leerproces, waarbij het ook mooi is om te zien dat Verstappen nu ‘zeurt’ over Leclerc, die op zijn beurt soms even op de blaren moet zitten. In Japan maakte Leclerc overduidelijk een fout door te hard de tweede bocht in te duiken, een actie die grote overeenkomsten vertoonde met die van Verstappen in Hongarije 2017, waarbij hij teamgenoot Daniel Ricciardo elimineerde. Succes en falen zitten dicht bij elkaar in de Formule 1 en ook Leclerc maakt nu de harde leerschool door, die Verstappen de afgelopen seizoenen in sneltreinvaart doorliep. Geef Leclerc nog anderhalf jaar en ook hij is klaar voor de wereldtitel, net als Max dat is. De komende tien jaar zullen deze twee coureurs elkaar vaak tegenkomen op het asfalt. Met mooie gevechten, een spannende titelstrijd, inhaalacties en soms wat schade tot gevolg. En over tien jaar worden ze in de wielen gereden door de volgende lichting talentvolle en ongeduldige coureurs die gebukt gaan onder de bewijsdrang en gretigheid die past bij een jonge hond. De ‘oudjes’ Verstappen en Leclerc zullen dan kritisch zijn op deze nieuwe garde, net als Sebastian Vettel en Lewis Hamilton dat nu zijn op hun. Leclerc werd zondag bestraft voor zijn actie, zij het veel en veel te laat, en daarmee is de kous wel af. Rivaliteit hoort bij iedere vorm van sport en laten we hopen dat er sprake blijft zijn van een gezonde rivaliteit tussen Verstappen en zijn concurrenten. Hoe denkt ons podcast-panel over het incident tussen Max Verstappen en Charles Leclerc? Beluister het hieronder in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365.

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024