Liberty Media wil af van Concorde Agreement

18 mei 2017 15:58 Redactie

Liberty Media wil andere constructie voor besturing F1


De Formule 1 legt haar belangrijkste afspraken momenteel vast in het Concorde Agreement. De huidige versie loopt eind 2020 af, maar Liberty Media wil daarna een nieuwe constructie toe gaan passen.

Er is al sinds jaar en dag veel te doen over het Concorde Agreement. Vaak is het een blok aan het been geweest van de FIA en de kleine teams. Zo is de verdeling van het prijzengeld opgenomen in deze overeenkomst. Hierbij boeren de traditionele topteams goed, terwijl teams als Force India en Renault geen euro extra krijgen. Ferrari krijgt liefst 100 miljoen per jaar uitgekeerd, vanwege haar 'rol in de sport'.

Een ander probleem waar de FIA en de eigenaren van de sport tegenaan lopen is dat de macht van de teams te groot is. Zo heeft Ferrari bijvoorbeeld een veto voor bepaalde aspecten. Teams als Mercedes en Ferrari kunnen nieuwe koerswijzigingen nu te makkelijk dwarsbomen. Daarnaast vergt de totstandkoming van een nieuw Concorde Agreement iedere keer ontzettend veel tijd en energie.

Liberty Media topman Chase Carey wil af van het Concorde Agreement. Er moet een nieuw type overeenkomst worden opgesteld waarin partnership centraal staat.

"Wij willen een langdurige partnership creëren. Momenteel is deze er niet. Teams onderhandelen nu iedere acht jaar over een nieuwe periode van acht jaar. Dat is niet goed voor de sport, omdat iedereen in zijn eigen voordeel praat. Ik wil dat we gezamenlijk vooruitkijken zonder dat er een einddatum genoemd is."

Carey is van mening dat de teams de sport en de fans centraal moeten zetten in plaats van het eigen belang.

"We willen dat we als partners werken en elkaars concurrenten zijn op de baan. Gezamenlijk delen we een visie over de toekomst van de Formule 1 en daar profiteren we ook samen van."

"De formule 1 was altijd een sport waarin het ieder voor zich was. We willen nu een cultuur creëren waarin dat verleden tijd is. Dat zal tijd kosten, maar ik heb er alle vertrouwen in."

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen