Liberty wil bonussen schrappen voor topteams in Formule 1

31 mrt. 2017 11:19 Redactie

Verdwijnen de tientallen miljoenen aan bonussen voor de grote teams?


Als het aan Liberty Media ligt moeten de topteam van Ferrari, Mercedes, McLaren, Williams en Red Bull afscheid nemen van de extra miljoenen. Vanwege 'hun rol in de F1' krijgen deze teams bonussen tot wel 100 miljoen per jaar. 

Ferrari spant de kroon met een bedrag van liefst 100 miljoen euro per seizoen. De Italianen krijgen dat bedrag vanwege hun 'rol voor de F1'. Met andere woorden: De Formule 1 zou niet zonder de Italiaanse renstal kunnen en daar moet voor betaalt worden. De nieuwe eigenaren van de F1, Liberty Media, willen afscheid nemen van deze ongelijke verdeling van de gelden. De verdeling van TV-gelden, startpremies e.d. is allemaal opgenomen in het Concorde Agreement dat nog tot en met 2020 loopt.

Liberty Media is dus gebonden aan dit contract, maar desondanks wil het voor 2020 al veranderingen doorvoeren. Daar heeft het echter wel de goedkeuring van alle teams voor nodig.

"Alle afspraken zijn tot en met 2020 geborgd in het Concorde Argreement. We hopen dat we voor die tijd nog aanpassingen kunnen doen, waaronder de uitgifte van aandelen. We willen de teams daarnaast toezeggingen doe over een kampioenschap met meer gelijkheid tussen de teams." laat CEO Greg Maffei weten.

De kans is klein dat de topteams hier voor open staan. Ferrari heeft in het verleden al menig maar gedreigd om de F1 te verlaten. 

Het Amerikaanse Liberty Media is een grot voorstander van meer spanning in de F1, zoals dat ook in raceklassen als NASCAR en Indycar het geval is. De verschillen tussen de topteams en de rest van het veld moeten kleiner worden, zodat er meer coureurs in staat zijn om race te winnen en de voorspelbaarheid weg gaat.

"Het moet in de toekomst mogelijk zijn om van achteruit races te winnen, waardoor er afwisseling komt. Steeds dezelfde winnaars is niet goed voor de sport. We moeten een kampioenschap krijgen waarin het spannend is en erg actie op de baan is."

Een van de manieren waarop Liberty dit wil bewerkstelligen is door een budgetplafond in te voeren. Een maximum budget dat voor alle F1-teams gelijk is. De teams van Sauber, Toro Rosso en Haas toonden zich recent al voorstander. Topteams als Mercedes en Ferrari zijn fel tegen dit budgetplafond.

Taffi legt het gewenste effect van een budgetplafond uit: "We willen toe naar een kampioenschap waarin gevochten wordt voor de zeges en er meer gelijkheid tussen de teams is. Ons doel is dat ook de minder succesvolle teams winst kunnen maken en de succesvolle teams winstgevender worden. Een budgetplafond kan succesvol zijn als je het eerlijk en controleerbaar maakt."

 

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen