Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko verdedigt Verstappen na contractverlenging Perez: "Max is sneller"

Er was de laatste twee weken veel te doen over de interne verhoudingen bij Red Bull, nadat Sergio Perez zijn contract verlengde en de GP van Monaco won. Helmut Marko erkent dat Checo goed bezig is, maar ziet in Verstappen nog steeds duidelijk de snellere van de twee.

In gesprek met Formel1.de wordt Helmut Marko gevraagd naar de 'teamorders' van Red Bull in Spanje, waar Sergio Perez aan de kant ging voor Max Verstappen, die later de race ook won. Checo was in eerste instantie niet blij. Gaat Checo ooit voor Max mogen blijven als ze kunnen winnen? "Hij heeft Monaco toch gewonnen?", reageert Marko geïrriteerd, waarna hij uitlegt dat er van teamorders geen sprake was in Barcelona. "In Spanje werd de strategie van Max veranderd omdat zijn DRS het niet deed. Daardoor ontstond er een volledig nieuwe situatie in vergelijking met Perez, die op een tweestopstrategie stond. Verstappen liep zeer snel in op Checo en op die strategie had Perez geen enkele kans." "We vertelden Perez om zo snel mogelijk aan de kant te gaan, omdat hij op een andere strategie zat. Het ging het erom dat hij het zo snel mogelijk deed. Niet zoals het vroeger bij Hamilton en Bottas ofzo wel eens gebeurde en dat ze elkaar nog een halve of hele ronde ophielden. Dit vind ik geen teamorders", benadrukt de Red Bull-adviseur.

Waarom Perez een nieuw contract kreeg

Gevraagd of het 'aan de kant gaan' voor Verstappen er uiteindelijk voor zorgde dat Red Bull een nieuw contract aanbood aan Perez, verwijst Marko die bewering naar het rijk der fabelen. De Oostenrijkse renstal wil simpelweg de best mogelijke coureurs in dienst hebben. "Nee. Het contract is niet binnen een dag opgesteld. Perez heeft een van de meest betrokken managers, die zich ook mengt in de discussie. Het nieuwe contract is ook gewoon voortgekomen uit het feit dat Perez door het nieuwe autoconcept dichter op Verstappen zit. Soms is het maar een of twee tienden van een seconde." "Het moge duidelijk zijn dat we als team ook de constructeurstitel willen winnen. Vanuit het financiële oogpunt: de meeste van onze medewerkers krijgen een bonus als we de constructeurstitel winnen, dus dan moet je ervoor zorgen dat je het sterkste coureursduo hebt."

Verstappen nog steeds de snelste

Tot slot krijgt Marko de hypothetische situatie voorgelegd: aan het einde van het jaar zien we een duel tussen Perez en Verstappen in de strijd om de wereldtitel. Marko lijkt daar geen rekening mee te houden, omdat Max simpelweg de snellere is van de twee. "Je bent een ding vergeten: Verstappen heeft dit jaar al twee keer de finish niet gehaald. Beide keren lag hij op de tweede plaats. Als hij die achttien punten toen had weten te verzamelen, dan was de afstand op Perez duidelijk groter geweest." "Het verandert niets aan het feit dat Checo een geweldig seizoen meemaakt, maar toch, als het op pure snelheid aankomt, dan is Max meestal de snelste van de twee", aldus de 79-jarige Red Bull-adviseur.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'