Max Verstappen in de hoek waar de klappen vallen

30 mei 2017 11:26 Redactie

Verstappen achtervolgd door pech


Het Formule 1 seizoen 2017 is nog niet het jaar van Max Verstappen. De Nederlander verkeert in een prima vorm, maar wordt achtervolgd door pech.

Onder pech verstaan we niet de tegenvallende prestaties van de RB13, die laten we dan ook buiten beschouwing in dit artikel. 

Het seizoen begon nog prima voor de Nederlander, met een vijfde startpositie in Australië die ook tijdens de race werd behaald. Een race later, in China, kende Verstappen een motorprobleem tijdens de kwalificatie. Vanaf een kansloze positie ving Max de race aan en door een fabelachtig optreden onder natte omstandigheden knalde hij naar voren. Uiteindelijk was een derde positie een mooie bekroning voor wederom een spectaculaire race.

In Bahrein was de kwalificatie met een zesde positie niet bijzonder, maar bij de start van de race pakte Max direct Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen. In de eerste sint kon hij het tempo van de leiders prima bijhouden. Een slimme stop met de juiste bandenkeuze zorgde ervoor dat de Nederlander virtueel gezien tweede lag achter Vettel. Het mocht zo ver niet komen want direct na de pitstop begaven de achter remmen het. Een gemiste kans want een derde of vierde positie was zeker haalbaar. 

De GP van Rusland was een oersaaie race voor de Red Bull coureur die moederziel alleen naar een vijfde positie reed. In Spanje werd een gewaagde actie in de eerste bocht niet beloond. In plaats van door te stomen naar de derde positie volgde een touche met Raikkonen. Een afgebroken ophanging betekende direct het einde van de race. Het werd geen bekroning voor een ijzersterk weekend, waarin teamgenoot Ricciardo liefst een halve seconde toe moest geven tijdens de kwalificatie. Diezelfde Ricciardo werd spekkoper en reed met veel fortuin naar de derde positie.

Monaco, drie keer is scheepsrecht. Max Verstappen deed alles goed tijdens het weekend. Hij hield zijn RB13 uit de muur en was razendsnel. De pole was te hoog gegrepen, maar een vierde positie was een evenaring van de beste startpositie van Red Bull dit seizoen. Het gat tijdens de kwalificatie met teamgenoot Ricciardo bedroeg wederom een halve seconde.

Tijdens de race zat Max klem echter Valtteri Bottas en door een mislukte strategie en pitstop veranderde dit niet. Tot overmaat van ramp voor de Nederlander wist Ricciardo met een betere strategie zowel Max als Bottas te passeren. De Australiër behaalde zo met fortuin zijn tweede podiumplaats op rij, terwijl Verstappen zichzelf opvrat achter Bottas.

Verstappen zijn tijd komt nog wel


Dat waren de woorden van vader Jos die ook inziet dat zijn zoon een volwassen seizoen doormaakt. Het aandachtspunt van 2016, de kwalificaties, is de afgelopen races geen issue meer. Max is daarnaast iets rustiger geworden in zijn rijstijl en zet de ervaring om in nog meer snelheid. Op racepace heeft Ricciardo hem nog geen enkele keer verslagen dit seizoen.

Geluk en pech, het zit dicht bij elkaar. Daar waar Ricciardo twee podiumplaats 'cadeau' kreeg, verloor Max er voor zijn gevoel al een paar dit seizoen. De Nederlander verkeert in bloedvorm en het is een kwestie van tijd voordat we Verstappen weer op het podium zien.

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen