Max Verstappen over de kunst van het inhalen

20 mrt. 2017 18:57 Redactie

Max Verstappen beheerst het inhalen als geen ander


Al vanaf zijn intrede in de karts is Max Verstappen door zijn vader klaargestoomd voor het grote werk. Met zijn vader als grote voorbeeld leerde de jonge Max alle ins en outs van de Formule 1. Hierdoor is hij inmiddels uitgegroeid tot niet alleen de koning van de inhaalacties maar ook tot een lastige coureur om in te halen.

Al in zijn debuutjaar liet Verstappen met zijn Toro Rosso zien dat hij klaar was voor het echte werk. Zijn inhaalacties zorgden toen al voor de nodige lof. In zijn tweede jaar deed Verstappen hier nog een schepje bovenop. Vooral sinds zijn overstap naar de hoofdmacht van Red Bull liet hij er geen gras over groeien. Niet alleen de subtoppers moesten er aan geloven, ook de gevestigde orde had regelmatig het nakijken als Verstappen in hun spiegels op dook.

In het geval van Verstappen lijkt het of inhalen de normaalste zaak van de wereld is. Vooral sinds zijn weergaloze optreden tijdens de verregende GP van Brazilië wordt hij gezien als de koning van de inhaalacties. Niet voor niks beloonde de FIA hem drie jaar op rij met de prijs voor de beste actie van het jaar.

Verstappen zelf blijf er nuchter onder en laat in gesprek met ESPN weten dat hij het vooral aan zijn vader, Jos Verstappen, te danken heeft dat hij dit trucje zo goed beheerst.

"We gingen bijvoorbeeld vroeger met de Pex familie op kartvakantie naar Italië. Mijn vader was er dan ook bij. Hij nam altijd een kart met een iets snellere motor zodat hij drie tot vier tienden sneller was. Per dagen reden we zo'n dertig tot veertig races van elk vijf ronden. Iedere keer startte je van een andere positie. Soms probeerde ik mijn vader te passeren maar hij had natuurlijk enorm veel ervaring. Dus als ik hem aanviel, dan wist hij mij altijd terug te pakken. Een andere keer verdedigde hij zich en probeerde ik het buitenom. Ik heb enorm veel geleerd van deze races."

Velen beweren dat Verstappen overcapaciteit heeft waardoor hij tijdens de race in staat is om na te denken over zijn acties. Maar volgens de jonge Nederlander is het een soort van automatisme geworden.

"Tegenwoordig sta ik er eigenlijk niet eens zo meer bij stil. Het is voor mij gewoon de normaalste zaak van de wereld. Dat komt volgens mij echt door de ervaring die ik toen heb opgedaan. Veel van mijn acties zijn terug te leiden naar dat punt toen ik leerde om echt en slim te racen."

Veel van zijn inhaalacties worden hem op pure instinct ingegeven. Maar toch blijft het gemak waarmee hij dit doet opmerkelijk. Verstappen laat weten dat hij altijd op zoek is naar het zwakste punt bij zijn tegenstander.

"Het is per circuit verschillend maar als je een paar ronden achter een coureur hebt gezeten, dan weet je op een gegeven moment op welke plek hij zwakker is en waar in een ronde hij sterker is. Je probeert jezelf in een zo goed mogelijke uitgangspositie te plaatsen om je tegenstander aan te vallen op een punt waar hij het niet verwacht. Of op een punt waar ze minder sterk zijn als jij. Dat is de manier om iemand in te halen. Natuurlijk probeer je zo min mogelijk tijd hierbij te verliezen. Soms kom je gewoon aanrijden en kun je direct inhalen, soms moet je er wat meer voor doen."
Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen