Max Verstappen heeft nog weinig geluk in Australië

23 mrt. 2017 15:00 Redactie

Max Verstappen en Australië nog geen ideale combinatie


Na een lange winterbreak is het dan aankomende vrijdag eindelijk zo ver. Dan barst het Formule 1 geweld weer los en begint Max Verstappen alweer aan zijn derde seizoen in de koningsklasse van de autosport. Het betekent tevens zijn eerste race in Australië waarin hij uitkomt voor Red Bull Racing.

In maart 2015 zat bijna elke Nederlandse Formule 1 liefhebber met gezonde spanning aan de buis gekluisterd. Voor het eerst in jaren maakte een Nederlander zijn debuut in de Formule 1. Zijn komst zorgde voor de nodige spanning, niet alleen in de huiskamers maar ook bij de internationale pers. Amper zeventien jaar en dan al rijden in de Formule 1. Dat Verstappen tegen deze druk bestand was, liet hij direct zien tijdens de eerste vrije trainingen.

Stoïcijns draaide de jonge Nederlander zijn rondjes af om vervolgens tijdens de kwalificatie als twaalfde te eindigen. Zijn teamgenoot, Carlos Sainz, verraste direct met een knappe achtste plek. In de race zelf deed Verstappen het eerst nog rustig aan maar toch wist hij zich keurig op te werken naar een negende positie. Een puntenfinish lag binnen hand bereik maar na zijn enige pitstop in ronde 31 ging het helaas mis. Met een rokende motor moest de jongeling zijn Toro Rosso langs de kant van de baan parkeren.

In 2016 keert Verstappen terug op het Albert Park en opent hij direct sterk met een vijfde positie tijdens de kwalificatie. Een vrij unieke prestatie voor Toro Rosso waar al voorzichtig van een dubbele puntenfinish wordt gedroomd als ook Sainz zich in de top 10 kwalificeert. Verstappen begon sterk aan de race en had lange tijd zicht op een vijfde plaats of zelfs een vierde. Maar na de verschrikkelijke crash van Alonso en Gutierrez veranderde dat snel.

Na de herstart ging er namelijk van alles mis. Zo mocht tot grote woede van Verstappen Sainz eerder naar binnen voor een pitstop. Vervolgens kwam de Nederlander binnen maar stonden zijn banden niet klaar. Gevolg: hij komt achter de tragere Palmer én Sainz terug op de baan. Hevig gefrustreerd laat hij zijn ongenoegen blijken over de boordradio. Vooral als Sainz moeite heeft om Palmer in te halen, zit hij zich duidelijk hoorbaar te verbijten. Uiteindelijk lukt het Sainz om Palmer te pakken en kan ook Verstappen Palmer voorbij. Maar het leed is dan al geschied. Bijna verknalt Verstappen zijn race nog door de achterkant van Sainz te raken maar na een spin kan hij zijn race vervolgen.

Verstappen wordt tiende maar krijgt na afloop flink wat kritiek te verduren voor zijn in vele ogen 'onvolwassen' gedrag.

Dit jaar staat hij voor het eerst namens Red Bull aan de start. Weliswaar tempert hij zelf de verwachtingen maar ruimte voor verbetering in Australië is voldoende aanwezig.
Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen