Max Verstappen pakt prachtige P3 in China, Hamilton wint

09 apr. 2017 09:42 Redactie

Max Verstappen toont zijn klasse, Hamilton verslaat Vettel


De Grand Prix van China was er een om door een ringetje te halen. Max Verstappen kende een fabelachtige race en klom van P16 op naar P3. Lewis Hamilton haalde revanche door de zege te behalen voor Vettel.

De beloofde regen was voor de start van de Grand Prix van China maar lichtjes aanwezig en tijdens de race werd het al snel droog. Alle coureurs kozen voor de intermediates, met uitzondering van Carlos Sainz die op slicks van start ging. In een chaotische openingsfase gebeurde er werkelijk van alles op het Shanghai International Circuit.

Aan de kop was het Ricciardo die Raikkonen passeerde, iets dat cruciaal was voor het verloop van de race. Het was echter Max Verstappen met de superstart. De Nederlander klom in één ronde op van P16 naar P7. Een wereldstart waarmee de problemen van de kwalificatie al binnen een ronde vergeten waren.

Lance Stroll werd door Sergio Perez uit de race getikt, waarna de Virtual Safety Car op de baan kwam. Het was Sebastian Vettel die als eerste van de toppers overstapte op slicks, waardoor hij terugviel naar de zesde positie achter teamgenoot Raikkone. In ronde 4 was het wederom Antonio Giovinazzi die zijn Sauber compleet afschreef. De rookie maakte zijn tweede klapper van het weekend en daarmee geen goede beurt.

Max Verstappen lag na vijf ronden al op een waanzinnige vierde positie voor Bottas en Vettel. Alle coureurs waren inmiddels overgestapt op de droogweerbanden. Het was Bottas die achter de safety car spinde en zichzelf een slechte dienst bewees en terugviel naar de twaalfde positie.

Direct nadat de safety car naar binnen ging was het Max Verstappen die afrekende met Kimi Raikkonen en opklom naar de derde plaats en enkele ronden later teamgenoot Ricciardo passeerde voor P2. Een wereldrace van de Nederlander die alleen nog Lewis Hamilton voor zich moest dulden.

De baan droogde langzaam op en Lewis Hamilton kon een gaatje slaan in de betere Mercedes. Achter Verstappen was het teamgenoot Ricciardo die een mooie buffer vormde richting het Ferrari duo Raikkonen en Vettel. Opvallend was dat deze ondanks DRS geen geslaagde inhaalactie konden maken. In ronde 20 kwam daar verandering in toen Sebastian Vettel een geslaagde inhalactie plaatste op Raikkonen.

De Duitser zat binnen no-time aan de staart van Ricciardo en had beduidend minder moeite om hem te passeren in ronde 22. Een belangrijk moment in de wedstrijd aangezien Vettel over de snellere Ferrari beschikte en het gat naar Verstappen dicht wist te rijden. Aan het einde van het rechte stuk maakte Max een zeldzaam foutje en verloor zijn positie en kostbare seconden. Het gat van 5 seconden naar Ricciardo was direct weg. 

Max Verstappen koos ervoor om direct de pits in te komen voor een nieuw setje van de supersofts waarmee hij terug viel tot de zesde positie achter Bottas. Met een mooie actie passeerde hij direct de Fin en nam afstand op zijn nieuwere banden. Voor Fernando Alonso, die weer een dijk van een race reed, waren de druiven wederom zuur. Met een technisch probleem viel hij uit terwijl hij op de zevende positie lag.

Vooraan was het Lewis Hamilton die een ruime voorsprong had op Kimi Raikkonen die nog niet gestopt was en Sebastian Vettel. Het team van Ferrari wilde proberen om de Fin zonder stop te laten finishen, maar de banden sleten veel te snel. In ronde 40 maakte Kimi zijn stop, waardoor Verstappen weer opklom naar de derde positie. 

Lewis Hamilton controleerde de race in de slotfase en zag Vettel nauwelijks dichterbij komen, maar het gat was ruim voldoende. Max Verstappen controleerde zijn derde positie ten opzichte van teamgenoot Daniel Ricciardo. De Australiër kwam ronde na ronde dichterbij en zat met vijf ronden te gaan binnen DRS afstand, maar Max wist hem voor te blijven.

Een dijk van een race werd door de Nederlander afgesloten met een prachtige derde positie. Lewis Hamilton deed goede zaken en kwam op gelijke hoogte met Sebastian Vettel.

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen