Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mazepin zwijgt: 'Ik zie enorme risico's als ik hier iets over zeg'

Nikita Mazepin is niet tevreden over de sancties die hem zijn opgelegd nadat Rusland Oekraïne binnenviel. De voormalig F1-coureur vindt de situatie enorm pijnlijk, maar lijkt niet vrijuit te kunnen reageren.

Het Formule 1-avontuur van Nikita Mazepin kwam tot stilstand toen Rusland besloot om Oekraïne binnen te vallen. De sancties tegen Russen en Russische bedrijven zorgden ervoor dat Haas de contracten met Mazepin en sponsor Uralkali verscheurde. Er heerst onvrede bij de coureur door het noodgedwongen vertrek uit de F1. "Ik ben het er niet over eens dat ik op de sanctielijst sta", laat de voormalig Haas-coureur weten bij de BBC . "Zoals ik eerder al zei wil ik het gaan aanvechten, maar het is nu niet het juiste moment daarvoor." Mazepin noemt de sancties een cancel culture tegen Russische atleten, iets waar hij niet achter staat.

Mazepin: 'Ik leef in dezelfde wereld als jullie'

Ondanks de ontevredenheid over de sancties tegen Russen is Mazepin zich bewust van de situatie in Oekraïne. Wanneer hem gevraagd wordt naar beelden van de oorlog en of hij die gezien heeft, reageert hij voorzichtig: "Ik leef in dezelfde wereld als jullie, ongeveer drie of vier uurtjes vliegen van elkaar vandaan. Het is heel pijnlijk om alles te zien." De Rus liet weten geen kant te kiezen, maar wel te betreuren wat er gebeurt in de wereld. "Mijn gevoel is natuurlijk veranderd als mens, als mens die in een vredige wereld wil leven. Ik zal eerlijk zijn... ik zie enorme risico's als ik iets over deze situatie zeg, want ik zal nooit iedereen tevreden stellen. Daarom zal ik mijzelf publiekelijk stilhouden." Het interview tussen de BBC en Mazepin werd op afstand gehouden, want de voormalig coureur verblijft op dit moment in Moskou, Rusland. Hier kan hij zich niet openlijk uitspreken tegen de oorlog, want op het verspreiden van 'desinformatie' over de 'militaire operatie' staat een gevangenisstraf van 15 jaar.

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'