Meer 'echte' inhaalacties tijdens GP China

11 apr. 2017 16:21 Redactie

GP van China toont dat inhalen niet makkelijker is geworden, maar wel echter


Tijdens de GP van China zagen we veel gevechten op de baan, wat leidde tot de nodige inhaalacties. Een mooie bijkomstigheid is dat de invloed van DRS kleiner was dan de afgelopen jaren.

Van de 54 inhaalacties waren er slechts 10 het directe gevolg van het gebruik van DRS. De overige 44 inhaalacties waren 'echte' inhaalacties tijdens een gevecht. Daar waar er in 2016 nog 128 inhaalacties te zien waren tijdens de GP van China, was dit aantal in 2017 meer dan gehalveerd. 

Hiervoor zijn verschillenden redenen aan te voeren. Allereerst waren de weersomstandigheden verschillend, zo was de baan in 2017 vochtig terwijl de race in 2016 op een droge baan verliep. Het belangrijkste verschil zit hem in de banden van Pirelli. In 2016 sleten de banden veel sneller en waren de verschillen tussen nieuwe en oude banden veel groter. Coureurs waren op nieuwe banden minimaal drie seconden per ronde sneller. Met de nieuwe Pirelli banden is de bandenslijtage gelijkmatiger en zijn de verschillen tussen de diverse compounds kleiner.

Het mooie van de afgelopen race was dat, ondanks het lange rechte stuk, er slechts tien inhaalacties met DRS waren. De vrees was juist dat de invloed van DRS nog veel groter zou zijn dan het afgelopen jaar. De Ferrari coureurs kwamen niet voorbij aan Daniel Ricciardo, ondanks het gebruik van de DRS. Ricciardo op zijn beurt kwam met zijn achtervleugel open ook niet voorbij aan Max Verstappen.

De toename van het aantal 'echte' inhaalactie kan deels toegeschreven worden aan de weersomstandigheden. Regen zorgt ervoor dat het makkelijker is om andere lijnen te rijden op de baan, wat inhalen weer bevorderd. Daarbij komt dat de lay-out van het circuit van Shanghai zich hier ook voor leent.

Het aantal inhaalacties mag dan wel zijn afgenomen, de gevechten en echte acties waren er tijdens de vorige race volop. Laten we hopen dat we in Bahrein hier een vervolg op zien.

Foto: Haas F1

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen