Mercedes pakt 400ste podium in Sochi

02 mei 2017 20:01 Redactie

Mercedes als motorleverancier voor de 400ste keer op het podium


De overwinning van Valtteri Bottas afgelopen weekend in Sochi was niet de enige mijlpaal voor het team van Mercedes. Naast de eerste overwinning ooit voor de Fin boekte Mercedes als motorleverancier ook nog eens de 400ste podiumfinish in de Formule 1.

De geschiedenis van Mercedes in de Formule 1 gaat terug tot 1954, toen het Duitse merk in de Grand Prix van Frankrijk de eerste podiumfinish behaalde. Juan Manuel Fangio en Karl Kling behaalde destijds een klinkende 1-2 overwinning op het circuit in Rheims.

Het ging echter pas echt hard voor Mercedes toen McLaren besloot de Duitse motoren te gebruiken. Rond het jaar 2000 zat het team daardoor al op zo'n honderd podia, maar dat bleek pas het begin. In 2009 bereikte de motorleverancier de mijlpaal van 200 podia en in 2014 werd de 300 bereikt.

Het succes vanaf 2014 behoeft nauwelijks uitleg. Het team Mercedes, dat ook nog eens aan meerdere teams motoren levert, heeft in bijna elke race op het podium gestaan vanaf het moment dat de hybride V6-turbo motoren werden geïntroduceerd in de Formule 1. In Sochi, zo'n 3 jaar na het 300ste podium, volgde alweer het 400ste podium van de motorleverancier.

Koploper is Mercedes echter nog niet. Al jaren staat de Italiaanse motorfabrikant Ferrari bovenaan, met 718 podia. Ook Renault staat nog boven Mercedes, maar het scheelt niet veel meer. Renault heeft inmiddels 453 podia, tegen 400 van Mercedes.

Foto: Mercedes AMG F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen