Mercedes: "Red Bull rijdt op half vermogen"

17 apr. 2017 12:45 Redactie

'Mercedes heeft hooguit 25 pk meer dan Red Bull'


Concurrent Mercedes zegt dat Red Bull Racing op half vermogen rijdt om de Renault motor te sparen. Dat zorgt er deels voor dat het verschil momenteel nog zo groot is.

Het Formule 1 team van Red Bull Racing komt dit seizoen wat stroef uit de startblokken, maar concurrent Mercedes verwacht het team snel weer op volle oorlogssterkte is. Met name tijdens de kwalificaties is het gat tussen Red Bull en Mercedes erg groot, terwijl subtopper Renault in Bahrein nauwelijks langzamer was.

Reden hiervoor is volgens het Duitse team dat Red Bull probeert om haar motoren zoveel mogelijk te sparen. De eerste krachtbron van Verstappen en Ricciardo moet volgens de geruchten meegaan tot en met de Grand Prix van Monaco. Pas in de zevende race wordt ereen verse motor gebruikt. Voordeel van deze strategie is dat Red Bull in Canada uitgerust wordt met een compleet nieuwe Renault motor die aanmerkelijk meer vermogen levert, zonder dat ze dit later in het seizoen een gridstaf oplevert.

Conform de Formule 1 regels mag een team slechts vier powerunits per jaar inzetten. Dat geldt voor alle (hybride) onderdelen, de turbo en de verbrandingsmotor. Mochten Verstappen en Ricciardo al voor de GP van Canada een nieuwe motor inzetten, dan betekent dit dat de 'Canada versie' al de derde motor van het seizoen zou zijn. Met nog 14 races te gaan levert dat later in het seizoen problemen op.

De Canada upgrade van Renault moet Verstappen en Ricciardo een tijdwinst van ongeveer drie tienden per ronde opleveren. Daarnaast kan deze motor langer op vol vermogen rijden, wat tijdens de kwalificatie en de races voordelen moet bieden.

Volgens Mercedes is het gat in vermogen slechts 25 PK op het moment dat Renault de motor vol opendraait. Hiervoor wordt ook verwezen naar de sterke prestatie van Nico Hulkenberg in de Renault F1. Dat team zat Red Bull op de hielen tijdens de kwalificatie. Keerzijde van deze strategie is wel dat zowel Toro Rosso als Renault in Bahrein kampten met motorproblemen en slijtage.

Mochten Verstappen en Ricciardo wel voor Canada toe zijn aan hun tweede motor, dan wordt deze na de upgrade alleen nog ingezet tijdens de vrijdagtrainingen. Op die manier kan de sterkere krachtbron gespaard worden.

Op het vlak van upgrades moeten de Verstappen fans nog even geduld hebben. Mogelijk komt er bij de volgende GP al het nieuwe ERS-systeem op de Red Bull. Een Grand Prix later, in Spanje, volgt er een compleet nieuw aerodynamisch pakket. In Canada volgt dan de upgrade van de Renault motor.

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen