Mercedes sluit teamorders in de toekomst niet uit

18 apr. 2017 08:33 Redactie

Moet Valtteri Bottas dit seizoen nog vaker plaatsmaken voor Hamilton?


De GP van Bahrein was een ware nachtmerrie voor Valtteri Bottas. Zijn prachtige pole kon hij geen vervolg geven tijdens de race. Tot twee maal toe moest hij ruim baan maken voor Hamilton.

Ondanks een prima start werd het in Bahrein niet de race van Bottas. Tijdens een zwakke eerste stint ontstond er een 'Bottas-trein' van vijf coureurs. Dankzij een slimme, vroege pitstop wist Vettel de leiding over te nemen. Direct na de herstart probeerde Bottas de leiding de heroveren, maar de Duitser liet duidelijk zien wie er de baas was. 

Hoewel Bottas net als Vettel op de supersofts reed kon hij geen vuist maken richting de Ferrari coureur. Teamgenoot Lewis Hamilton was op de soft banden zelfs sneller dan zijn teamgenoot en verzocht het team dan ook om vrij baan te krijgen. Voor de eerste keer moest Bottas aan de kant.

Later in de race moest Hamilton een achterstand goedmaken. Beide Mercedes-coureurs reden op de soft banden, maar Bottas was niet bij machte om het tempo van Hamilton te evenaren. Wederom moest de Fin op verzoek van het team plaatsmaken.

"Natuurlijk doen we dit liever niet en de afgelopen jaren was het ook niet nodig. Nu is de situatie anders", legt teambaas Toto Wolff uit.

"Het liefste geven we onze coureurs gelijke kansen en ik vind ook dat we dat als team aan ze verschuldigd zijn. In Bahrein was het tot twee keer toe nodig om een teamorder uit te delen. Het was de enige kans voor ons om de race nog te winnen."

In de toekomst gaan er waarschijnlijk nog meer teamorders volgen bij Mercedes. Hamilton en Ferrari-coureur Sebastian Vettel zijn in een titelgevecht verwikkeld. Teamgenoten Bottas en Raikkonen lijken nu a te zijn veroordeeld tot een bijrol.

"Ik denk dat Ferrari er precies hetzelfde over denkt", waarmee Wolff aangeeft dat hij verwacht dat Kimi dit seizoen ook plaats moet maken voor Vettel.

Foto: Mercedes AMG F1 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen