Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mika Häkkinen: 'Jonge coureurs worden in de watten gelegd'

In 2015 maakte Max Verstappen zijn debuut in de Formule 1. Amper zeventien jaar oud en nog niet eens in het bezit van een rijbewijs voor de normale weg. Verstappen zorgde voor een hoop ophef maar inmiddels hebben meerdere jonge coureurs een stoeltje bemachtigd in de Formule 1.

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen benadrukt dat hij rijders als Max Verstappen en Lance Stroll niet te jong vindt voor de Formule 1. Wel vindt hij dat de huidige lichting jonge coureurs er tegenwoordig maar gemakkelijk komt. Häkkinen maakte zelf zijn debuut in de koningsklasse van de autosport als 22-jarige en ziet duidelijk verschil tussen zijn tijdperk en hoe het er nu aan toe gaat in de Formule 1. In een Facebook interview met Formula 1 vertelt de Fin dan ook dat de jonge rijders van nu het een stuk gemakkelijker hebben. "Het is een groot voordeel voor de jonge rijders van nu dat de Formule 1 zo professioneel is geworden." "Alles wordt voor de coureurs tegenwoordig geregeld. Van fitnessprogramma tot mentale ondersteuning tot de planning. Alles wordt centraal vanuit het team geregeld en georganiseerd. De coureur hoeft alleen nog maar zijn huis te verlaten, zijn paspoort in te pakken en zorgen dat hij op de baan aankomt. Over zijn visum of vliegticket of planning hoeft hij zich totaal niet druk te maken."

In het tijdperk van Häkkinen werd er nog volop getest. Dit is tegenwoordig aan banden gelegd waardoor met name jonge coureurs in het nadeel kunnen zijn. Toch hoeft dit volgens Häkkinen absoluut geen nadeel te zijn omdat de talenten zich nu op een andere manier voorbereiden op de Formule 1. "De jeugd brengt tegenwoordig veel tijd door in de simulator. Daarnaast leren ze een hoop van internet waarop alle gegevens met betrekking tot de Formule 1 terug te vinden zijn. Tegenwoordig heeft een talent nog geen meter gereden in een Formule 1 auto maar weet hij er wel al alles van."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"