Mogelijk aanpassing motorreglement in 2018

22 apr. 2017 12:29 Redactie

Motorleveranciers waarschuwen voor torenhoge kosten in 2018


Volgens de Formule 1 regels mogen de motorleveranciers in 2018 slechts drie motoren per seizoen gebruiken. Momenteel krijgen alle teams de beschikking over vier motoren voor twintig races. De leveranciers willen dit ook in 2018 handhaven om de kosten te drukken.

Momenteel krijgen de teams de beschikking over vier motoren in een seizoen dat twintig races telt. De klantenteams betalen daar gemiddeld genomen 17 miljoen Euro voor. De regels schrijven echter voor dat er in 2018 nog maar drie motoren gebruikt mogen worden, maar dat de prijs voor de klantenteams naar beneden moet. In plaats van 17 miljoen Euro mogen de motoren nog maar 12 miljoen Euro per seizoen kosten.

De motorfabrikanten hebben na overleg gezamenlijk aangegeven dat dit niet realistisch is. In 2018 staan er waarschijnlijk 21 races op de kalender, waardoor motoren geen 5 maar liefst 7 races mee moeten gaan. Dit betekent dat de levensduur van een motor met 40% moet toenemen. Iets dat met het huidige ontwerp en gebruikte materialen niet mogelijk is.

Om dit te kunnen realiseren zouden de leveranciers flink moeten investeren om de duurzaamheid van de huidige V6-motoren en overige componenten te verbeteren. Iets dat haaks staat op de gewenste kostenverlaging die de FIA voor ogen heeft.

De motorleveranciers hebben om deze reden het voorstel gedaan om ook volgend seizoen 4 motoren te gebruiken, maar de kostenverlaging voor de klantenteams in stand te houden. Op deze manier zijn er geen extra investeringen nodig en gaan de kosten voor de teams omlaag.

De verwachting is dat er op korte termijn duidelijkheid komt vanuit de FIA of zij instemt met deze wijziging voor 2018.

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen