Motorfabrikanten willen V6-biturbo met KERS vanaf 2021

10 jun. 2017 14:28 Redactie

Motorfabrikanten willen eenvoudiger motorconcept in Formule 1


De nieuwe Formule 1 motoren moeten aanzienlijk minder complex worden dan de huidige motoren. De motorleveranciers zijn het daar over eens, en hebben een voorstel gedaan voor een nieuwe motorformule.

Centraal daarin staat de V6-motor die uitgerust wordt met een KERS systeem zoals dat in de periode voor 2014 werd gebruikt. De V6-motor wordt voorzien van een bi-turbo. De complexe technologie zoals die nu wordt gebruikt met de kostbare MGU-H gaat overboord.

Auto, Motor und Sport meldt dat de V6-motoren een cilinderinhoud krijgen van 1.6 liet en een dubbele turbo. Dit moet goed zijn voor een vermogen van ruim 1000 PK. De invloed van de hybride systemen wordt teruggedrongen en er wordt gebruik gemaakt van een (standaard) KERS systeem.

De partijen zijn nog met elkaar in gesprek over de definitieve invulling van de motorformule. Als het aan Red Bull ligt dan komen er meer standaard onderdelen op de motoren. De KERS en turbo's zouden volgens het voorstel van de renstal standaard worden, maar de motorleveranciers zijn hier op tegen. Zij willen de vrijheid krijgen om binnen de regels de best mogelijke motor te maken.

Red Bull heeft al meermaals laten weten dat ze het verschil in performance tussen de motorleveranciers veel te groot vinden. Daarbij komt dat de macht van de autofabrikanten te groot is. De focus bij deze fabrikanten ligt op hun eigen fabrieksteams en concurrentie van teams als Red Bull en McLaren willen deze partijen niet in de hand werken. Om die reden weigeren Ferrari en Mercedes om motoren te leveren aan de renstal van Max Verstappen.

Het team van Red Bull wil dat onafhankelijke motorleveranciers in kunnen stappen in de Formule 1. Een motorformule waarin de ontwikkelingskosten kleiner zijn en er minder technologie wordt toegepast maakt dit eenvoudiger. Een definitieve beslissing over de motorformule volgt later dit jaar.

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen