Nieuwe Mercedes vijf kilo te zwaar

30 mrt. 2017 12:23 Redactie

Duitse degelijkheid nekt Formule 1 team van Mercedes


Was het eerder als Force India dat nog 10 kilo kwijt moet, vandaag komt daar het F1-team van Mercedes bij. De nieuwe W08 van Hamilton en Bottas moet op dieet.

Door de nieuwe Formule 1 regels zijn de afmetingen van de bolides toegenomen en daarmee gepaard gaande ook het gewicht. Daarbij komt ook dat de motorfabrikanten diverse onderdelen iets robuuster hebben uitgerust omdat er dit seizoen slechts vier powerunits gebruikt mogen worden, in plaats van vijf. 

Dit alles zorgt ervoor dat diverse teams nog boven het minimum gewicht van 728 kilo zitten. Force India eiste van Ocon en Perez dat ze minimaal twee kilo zouden afvallen. Bij Mercedes erkent Toto Wolff nu ook dat het team nog wat kilo's kwijt moet raken.

Tegenover Auto Motor und Sport laat de teambaas van het Duitse team weten dat gewicht een van de aandachtspunten is: "Ik wil niet inzoomen op details, maar het is een van de aandachtspunten voor ons. Het is een continu balans tussen gewicht en de prestaties van de diverse onderdelen."

In de Formule 1 staat tien kilo extra gewicht gelijk aan een rondetijd die drie tot vier tienden langzamer is. Voor de teams en motorenfabrikanten ligt er dan ook de uitdaging om een zo licht mogelijk, doch betrouwbare auto te ontwikkelen. 

Het Red Bull Racing team van Verstappen en Ricciardo rijdt momenteel ook met vijf kilo extra gewicht. Reden hiervoor is dat het genoodzaakt is om de oude MGU-K van Renault te gebruiken. De 2016 editie is maar liefst vijf kilo zwaarder dan de nieuwe versie. De versie van 2017 is nog te onbetrouwbaar gebleken, waardoor de fabrikant terug moest grijpen naar het vorige model. Al met al betekent dit een tijdsverlies van ongeveer twee tienden van een seconde per ronde. Nog los van het verlies aan extra performance van de nieuwe MGU-K.

Foto: Mercedes AMG F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen