Nieuwe Renault motor voor Max Verstappen pas in Canada

25 mrt. 2017 13:16 Redactie

Max Verstappen moet langer wachten op meer vermogen


Slecht nieuws voor Max Verstappen en Red Bull. De verbeterde versie van de Renault V6 komt niet in Spanje, maar pas in Canada.  In Australië werd duidelijk dat de RB13 nog altijd vermogen tekort komt, ondanks een geheel nieuwe krachtbron.

De nieuwe Renault motor kan ook in 2017 niet meekomen met de concurrenten Mercedes en Ferrari. Dat werd tijdens de wintertest al duidelijk, maar werd in Melbourne bevestigd. De eerste update van de motor voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo is tevens vertraagd. 

In de wandelgangen heeft Renault bevestigd dat het gat richting Mercedes groter is dan het in 2016 was. Er zijn diverse tekortkomingen aan de powerunit. Enerzijds is er een gebrek aan puur vermogen, de pure PK's, van de verbrandingsmotor. Anderzijds is er nog altijd een probleem met de MGU-K, het hybride gedeelte. Om dat te omzeilen rijden de Renault aangedreven teams nu met de versie van 2016.

Deze is 5 kilo zwaarder, maar levert ook minder vermogen. Dit betekent een extra tijdverlies van ongeveer twee tienden per ronde door de extra kilo's, en mogelijk nog één of twee tienden doordat de oude MGU-K minder vermogen levert dan de 2017 versie.

Bij het design van de RB13 is al rekening gehouden met een gebrek aan vermogen. De RB13 is 'clean' en is door Newey zo ontworpen dat deze minder last heeft van drag, om zo toch een behoorlijk topsnelheid te behalen. De ontwerpkeuze van Red Bull komt op dit moment ook nog niet goed uit de verf. De rijders klagen over een onvoorspelbaar weggedrag en problemen met de afstelling van de auto.

De motorupgrade van Renault tijdens het seizoen zou oorspronkelijk ongeveer drie tienden van een seconde opleveren. Dat zal nu iets meer zijn, doordat er bij de upgrade ook de 2017 MGU-K toegepast gaat worden. Teams mogen slechts 4 powerunits inzetten tijdens een seizoen, waardoor upgrades goed gepland moeten worden. 

foto: Clive Mason/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen