Nieuwkomer Stroll vecht tegen imago van rijkeluiszoon

20 mrt. 2017 16:00 Redactie

Lance Stroll lost Verstappen af als jongste Formule 1 coureur


Niet Max Verstappen maar Lance Stroll is dit jaar de jongste rijder van het Formule 1 veld. Amper achttien jaar oud en nu al uitkomend voor het team van Williams. Williams is bepaald geen opleidingsteam en neemt met het aantrekken van Lance Stroll bewust een risico.

In tegenstelling tot nieuwkomer Stoffel Vandoorne is Stroll een echte debutant in het veld. Hoogste tijd dus om dit jonge talent eens nader voor te stellen.

Lance Stroll is geboren op 29 oktober 1998 in het Canadese Montreal. Net als Vandoorne maakt ook Stroll in 2008 zijn opwachting in het karten. Maar in tegenstelling tot de Belg heeft Stroll het lastiger. Hij wint sporadisch en staat een enkele keer op het podium. Toch wordt hij als 11-jarige door Ferrari opgenomen in hun juniorenprogramma.

In 2014 maakte hij de overstap naar de autosport en vanaf dat moment maakt hij grote sprongen. Tijdens de Florida Winter Series staat hij twee keer op het podium waarna hij in 2015 gaat rijden in het Italiaanse Formule 4 kampioenschap. Uitkomend voor Prema Powerteam pakt hij in zijn eerste jaar maar liefst tien overwinningen en stelt hij daarmee direct het kampioenschap veilig.

Vervolgens rijdt hij in 2015 de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland waar eerder dit jaar ook Richard Verschoor zijn opwachting maakte. Stroll komt hier ijzersterk voor de dag en boekt vier overwinningen. Uiteindelijk wint hij met overmacht het kampioenschap.

Ondanks zijn successen blijft het imago van rijkeluiszoon hem achtervolgen. Het is namelijk algemeen bekend dat Stroll uit een rijke familie komt en dat papa Stroll het niet schuwt om met geld te strooien om zo bepaalde deuren voor zijn zoon te openen. Althans, dat is het beeld waar tegen Lance Stroll moet opboksen.

Zijn imago komt helemaal onder druk te staan als hij in 2015 uitkomt in het Formule 3 Kampioenschap. Zijn roekeloze rijstijl komt hem zelfs op een schorsing te staan als hij tijdens het seizoen meerdere ongelukken veroorzaakt. Na deze schorsing zien we een solide Stroll terug die verschillende podiumplaatsen scoort alsmede zijn eerste overwinning in deze klasse tijdens het raceweekend op de Hockenheimring.

In 2016 komt hij opnieuw uit in het Formule 3 Kampioenschap en laat hij zien dat hij wel degelijk uit het juiste racehout is gesneden. Met maar liefst veertien overwinningen uit dertig races wint hij oppermachtig het kampioenschap. Zijn naam circuleert dan inmiddels al enige tijd in de paddocks van de Formule 1. Vooral Williams is erg van de Canadees gecharmeerd en als Massa dan zijn afscheid bekend maakt, is het wachten tot Stroll zijn achttiende verjaardag viert waarna hij wordt gepresenteerd als tweede rijder. Inmiddels is natuurlijk bekend dat Stroll samen met Massa het rijdersduo voor Williams vormt.

Vele ogen zijn tijdens de wintertesten op hem gericht. Of Stroll daardoor van zijn stuk is gebracht, is maar de vraag. Feit is wel dat Stroll meerdere keren van de baan is geschoten waardoor de auto flink werd beschadigd en het team zelfs een complete testdag moest missen.

2017 mag dan een leerjaar voor Stroll zijn, bij dit soort akkefietjes moet de Canadees niet te vaak zijn betrokken. Door zijn jeugdige leeftijd en zijn imago van rijkeluiszoon weet Stroll dat elke actie van hem onder een vergrootglas ligt. Zijn eerste jaar in de Formule 1 is dan ook direct een harde leerschool.
Foto: Williams F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen