Nieuwkomer Vandoorne wacht een lastig debuutjaar

20 mrt. 2017 13:30 Redactie

Stoffel Vandoorne klaar voor zijn eerste jaar in de Formule 1


Dit seizoen staan er twee nieuwkomers op de grid. Zowel Lance Stroll als Stoffel Vandoorne maken hun opwachting in de koningsklasse van de autosport. Hoewel, Vandoorne is niet helemaal nieuw meer. De Belg reed vorig jaar al ter vervanging van Alonso de GP van Bahrein én scoorde daarin direct zijn eerste WK-punt.

Maar wie is nu eigenlijk deze Stoffel Vandoorne? Vandoorne viert aankomend weekend in Australië zijn 25e verjaardag en is daarmee een relatieve laatbloeier. Althans om de Formule 1 binnen te stappen. Toch geldt hij algemeen als een groot talent en heeft hij inmiddels ook al een aardige staat van dienst opgebouwd.

Zoals elke rijder startte ook Vandoorne in het karten waar hij in 2008 kampioen werd in de Belgische klasse KF2. Vandoorne maakte in 2010 de overstap naar de autosport waar hij onder meer uitkomt in diverse Formula Renault series. Met twee kampioenschappen achter zijn naam vestigt hij de aandacht op zich waarna McLaren hem in 2013 opneemt in hun juniorenprogramma. De weg naar de Formule 1 lijkt dan direct een stuk dichterbij te komen. Toch duurt het helaas voor de talentvolle Belg nog een tijdje.

McLaren stalt hem in 2014 en 2015 bij ART Grand Prix waar hij uitkomt in de GP2 klasse. Hij doet het opnieuw zeer goed en wordt direct tweede in zijn eerste jaar in de GP2 klasse. In 2015 is hij oppermachtig en wint hij maar liefst 7 races en pakt hij zijn enige titel in de GP2 klasse. Ondertussen combineert hij zijn races met het nodige testwerk voor McLaren. Ook andere teams tonen hun interesse maar McLaren wil hun talent niet laten gaan.

Echter ook in 2016 is er nog geen stoeltje vrij bij de hoofdmacht. Vandoorne maakt dan de oversteek naar Japan en rijdt daar de Super Formula met wisselende resultaten. Hij wordt uiteindelijk vierde in het kampioenschap maar het absolute hoogtepunt van 2016 is ongetwijfeld zijn plotselinge debuut in de Formule 1. Fernando Alonso maakte tijdens de openingsrace in Australië een dusdanige harde schuiver dat hij niet fit wordt verklaard voor de race in Bahrein. Halsoverkop wordt Vandoorne vanuit Japan overgevlogen om voor Alonso in te vallen.

Dat Vandoorne een groot talent is, bewijst hij dan direct. De Belg rijdt rond alsof hij al jaren een vaste waarde is van het veld en doet bepaald niet onder voor de concurrentie. Met een knappe tiende plek scoort hij direct zijn eerste WK-punt. Opnieuw laten andere teams hun belangstelling blijken. Ook Manor F1 doet een poging om Vandoorne in te lijven als vervanger voor Rio Haryanto die het financiële plaatje niet rond krijgt. Maar opnieuw houdt McLaren vast en laat het Vandoorne niet gaan.

Als vervolgens Jenson Button zijn pensioen bekend maakt, ligt het dan ook voor de hand dat Vandoorne doorschuift naar de hoofdmacht. Niet veel later volgt dan deze bevestiging en is België een Formule 1 coureur rijker.

De grote vraag is in hoeverre Vandoorne zijn talent dit seizoen kan laten zien aangezien de bolide van McLaren tot nu toe bepaald niet betrouwbaar is gebleken. Vandoorne zelf kijkt in ieder geval uit naar zijn eerste volledige jaar in de Formule 1.

"Ik voel me er zelf honderd procent klaar voor. Hoewel de tests niet vlekkeloos verliepen wat betreft de betrouwbaarheid, kijk ik enorm uit naar het seizoen."
Foto: McLaren F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen